Artikkelstart

Beira er en by i Mosambik, beliggende ved utløpet av elven Pungwe i Det indiske hav, nesten 1100 kilometer nord for hovedstaden Maputo.

Faktaboks

Uttale
bˈʌirʌ

Beira var lenge Mosambiks nest største by, men ved folketellingen i 2017 var den med sine 534 000 innbyggere den fjerde mest folkerike byen i landet.

Industri og infrastruktur

Beira er en viktig havneby, med jernbanelinjer til flere andre land i regionen. Særlig for det kystløse nabolandet Zimbabwe har havnen i Beira en viktig strategisk og økonomisk betydning.

Fra Beira er det rundt 550 kilometer til Harare, hovedstaden i det kystløse nabolandet Zimbabwe, noe som gjør Beira til en svært viktig havneby. Havna er også utgangspunktet for jernbaner til Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, DR Kongo og Malawi. Mesteparten av utenrikshandelen til Zimbabwe og Malawi går gjennom Beiras havn. Byen har også en internasjonal lufthavn. I tillegg til transportsektoren, er byen i stor grad en handelsby. Det finnes lite industriell virksomhet foruten noe fiskeindustri.

Historie

Jernbanestasjonen ved havna i Beira er et arkitektonisk landemerke i Mosambik, og gir flere av de kystløse nabolandene tilgang til havet.

Under portugisisk koloniherredømme ble byen grunnlagt i 1891 og ble administrert av det store britiskdominerte selskapet Companhia de Moçambique. Mot avgifter og skatt til den portugisiske stat fikk selskapet kontrollere arbeidskraft, handel og naturressurser i Beira og provinsene rundt, og det fikk drive offentlig administrasjon inkludert eget toll- og postvesen, samt utstede en lokal valuta. Konsesjonen utgikk i 1942 og disse funksjonene ble så overtatt av portugisiske myndigheter.

I kolonitiden fikk byen en rekke arkitektoniske landemerker, blant annet under innflytelse av en kinesisk minoritet, turisme fra hvite rhodesiere, men først og fremst portugisisk art deco/funkis-arkitektur – med det tidligere Grande Hotel og jernbanestasjonen som fremragende eksempler. Byen ble svært nedslitt mens den led under borgerkrigen som raste i 1980- og 1990-årene, og var blant annet uten vann og strøm i lengre perioder.

Politisk betydning

Flere politikere med en lokal maktbase i Beira har fra 1990-årene maktet å bygge opposisjon til regjeringspartiet Frelimos dominans. Opposisjonspartiet Renamo har en spesielt sterk velgerbase i Beira og i områdene rundt. Byen har derfor betydelig historisk-symbolsk og politisk vekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg