Beira

Beira er en by i Mosambik, beliggende ved utløpet av elven Pungue i Det indiske hav, nesten 1100 kilometer nord for hovedstaden Maputo.

Beira var lenge Mosambiks nest største by, men ved folketellingen i 2017 var den med sine 534 000 innbyggere den fjerde mest folkerike byen i landet.

Fra Beira er det rundt 550 kilometer til Harare, hovedstaden i det kystløse nabolandet Zimbabwe, noe som gjør Beira til en svært viktig havneby. Havna er også utgangspunktet for jernbaner til Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, DR Kongo og Malawi. Mesteparten av utenrikshandelen til Zimbabwe og Malawi går gjennom Beiras havn. Byen har også en internasjonal lufthavn. I tillegg til transportsektoren, er byen i stor grad en handelsby. Det finnes lite industriell virksomhet foruten noe fiskeindustri.

Under portugisisk koloniherredømme ble byen ble grunnlagt i 1891 og ble administrert av det store britiskdominerte selskapet Companhia de Moçambique. Mot avgifter og skatt til den portugisiske staten fikk selskapet kontrollere arbeidskraft, handel og naturressurser i Beira og provinsene rundt, og det fikk drive offentlig administrasjon inkludert eget toll- og postvesen, samt utstede en lokal valuta. Konsesjonen utgikk i 1942 og disse funksjonene ble så overtatt av portugisiske myndigheter.

I kolonitiden fikk byen en rekke arkitektoniske landemerker, blant annet under innflytelse av en kinesisk minoritet, turisme fra hvite rhodesiere, men først og fremst portugisisk art deco/funkis-arkitektur – med Grande Hotel og jernbanestasjonen som fremragende eksempler. Byen ble svært nedslitt mens den led under borgerkrigen som raste i 1980- og 1990-årene, og var blant annet uten vann og strøm i lengre perioder.

Flere politikere med en lokal maktbase i Beira har fra 1990-årene maktet å bygge opposisjon til regjeringspartiet Frelimos dominans. Opposisjonspartiet Renamo har en spesielt sterk velgerbase i og i områdene rundt Beira. Byen har derfor betydelig historisk-symbolsk og politisk vekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.