Millenarisme, eskatologi (dvs. lære om de siste tider) som karakteriseres ved troen på at verden snart skal gå under og etterfølges av en ny fullkommen verden. Betegnelsen stammer fra Johannes Åpenbaring 20 i Det nye testamente, der Jesu tusenårsrike beskrives som et forstadium til den endelige seier over Satan, etterfulgt av dommedag og «en ny himmel og en ny jord».

En millenaristisk hovedtradisjon går fra iransk religion over jødedom, kristendom, islam med videre sektdannelser som bahai, adventister og Jehovas vitner der eskatologien er preget av forestillinger om en dommedag, og der det ofte er et markert innslag av dualisme. En annen tradisjon tar utgangspunkt i indisk religion, spesielt buddhismen med dens forestillinger om lærens fornyelse når den fremtidige buddha Maitreya fødes på jorden.

Millenaristiske bevegelser får svært ofte politisk betydning. Klarest er dette i de tilfellene der en profet eller en bevegelse søker å mobilisere et folk, en stat eller en by for det forestående tusenårsriket (f.eks. Firenze under tilhengerne av Savonarola i 1490-årene). Intenst nasjonalistiske strømninger, ideologier (som f.eks. marxismen) og enkelte nyreligiøse bevegelser (f.eks. ufologi) har ofte et millenaristisk preg.

Se også apokalypseeskatologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.