Millenarisme er en eskatologi (det vil si lære om de siste tider) som karakteriseres ved troen på at verden snart skal gå under og etterfølges av en ny fullkommen verden. Betegnelsen stammer fra Johannes' åpenbaring 20 i Det nye testamente, der Jesu tusenårsrike beskrives som et forstadium til den endelige seier over Satan, etterfulgt av dommedag og «en ny himmel og en ny jord».

Faktaboks

Uttale
millenarˈisme
Etymologi
av latin millenium, ‘tusenårsrike’ og -isme

En millenaristisk hovedtradisjon går fra iransk religion over jødedom, kristendom, islam med videre sektdannelser som bahai, adventister og Jehovas vitner der eskatologien er preget av forestillinger om en dommedag, og der det ofte er et markert innslag av dualisme. En annen tradisjon tar utgangspunkt i indisk religion, spesielt buddhismen med dens forestillinger om lærens fornyelse når den fremtidige buddha Maitreya fødes på jorden.

Millenaristiske bevegelser får svært ofte politisk betydning. Klarest er dette i de tilfellene der en profet eller en bevegelse søker å mobilisere et folk, en stat eller en by for det forestående tusenårsriket (for eksempel Firenze under tilhengerne av Girolamo Savonarola i 1490-årene). Intenst nasjonalistiske strømninger, ideologier (som for eksempel marxismen) og enkelte nyreligiøse bevegelser (for eksempel ufologi) har ofte et millenaristisk preg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Cohn, Norman: Jakten på tusenårsriket : revolusjonære millenarister og mystiske anarkister i middelalderen, 1999, isbn 82-90425-36-8
  • Schäfer, Peter & Mark Cohen, red.: Toward the millenium : messianic expectations from the Bible to Waco, 1998, isbn 90-04-11037-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg