kumarin

kumarin
Molekylmodell av kumarin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
kumarin
Lisens: CC BY SA 3.0
kumarin
Strukturformel for kumarin
kumarin
Lisens: CC BY SA 3.0

Kumarin, kjemisk formel C9H6O2, er en fargeløs, krystallinsk organisk forbindelse med behagelig og særegen lukt som minner om nyslått høy. Finnes blant annet i kanel og kan være helseskadelig i store mengder.

Faktaboks

Uttale
kumarˈin
Etymologi
etter tupinavnet på tonkabønner

Forekomst

Kumarin finnes i mange planter, blant annet i kanel, gjerne glykosidisk bundet. Stoffet forekommer dermed i matvarer som inneholder kanel, som tyggegummi, bakverk og visse typer te.

Bruk

Anvendes som maskeringsparfyme for deodorisering, som duftforsterkende middel i parfymeindustrien og i fargelasere.

Egenskaper

Noe løselig i alkohol, lite løselig i vann, smeltepunkt 67 °C. Kjemisk sett er kumarin laktonet av ortohydroksykanelsyre (kumarinsyre). Fremstilles teknisk fra salicylaldehyd og eddiksyreanhydrid.

Betydelige mengder kumarin anses som helseskadelig, særlig er leveren utsatt, og myndighetene i mange land anbefaler å begrense det daglige inntaket til 0,1 mg pr kg kroppsvekt. Moderat bruk av kanel vurderes som risikofri, men Mattilsynet angir begrensninger bl.a. for små barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg