kumarin
Molekylmodell av kumarin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
kumarin
Lisens: CC BY SA 3.0
kumarin
Strukturformel for kumarin
kumarin
Lisens: CC BY SA 3.0

Kumarin, kjemisk formel C9H6O2, er en fargeløs, krystallinsk organisk forbindelse med behagelig og særegen lukt som minner om nyslått høy. Kumarin finnes blant annet i kanel og kan være helseskadelig i store mengder.

Faktaboks

Uttale
kumarˈin
Etymologi
etter tupinavnet på tonkabønner

Forekomst

Kumarin finnes i mange planter, blant annet i kanel, gjerne glykosidisk bundet. Stoffet forekommer dermed i matvarer som inneholder kanel, som tyggegummi, bakverk og visse typer te.

Bruk

Anvendes som maskeringsparfyme for deodorisering, som duftforsterkende middel i parfymeindustrien og i fargelasere.

Egenskaper

Stoffet er noe løselig i alkohol, lite løselig i vann, og har smeltepunkt på 67 °C. Kjemisk sett er kumarin laktonet av ortohydroksykanelsyre (kumarinsyre). Det fremstilles teknisk fra salicylaldehyd og eddiksyreanhydrid.

Helseskade

Betydelige mengder kumarin anses som helseskadelig, særlig er leveren utsatt, og myndighetene i mange land anbefaler å begrense det daglige inntaket til 0,1 mg pr kg kroppsvekt. Moderat bruk av kanel vurderes som risikofri, men Mattilsynet angir begrensninger blant annet for små barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg