Einar Uggerud. begrenset

C9H6O2, fargeløs krystallinsk organisk forbindelse med behagelig og særegen lukt som minner om nyslått høy. Noe løselig i alkohol, lite løselig i vann, smeltepunkt 67 °C. Finnes i mange planter, blant annet i kanel, gjerne glykosidisk bundet. Kjemisk sett er kumarin laktonet av ortohydroksykanelsyre (kumarinsyre). Fremstilles teknisk fra salicylaldehyd og eddiksyreanhydrid. Anvendes som maskeringsparfyme for deodorisering, som duftforsterkende middel i parfymeindustrien og i fargelasere. Forekommer i matvarer som inneholder kanel, som tyggegummi, bakverk og visse typer te.

Betydelige mengder kumarin anses som helseskadelig, særlig er leveren utsatt, og myndighetene i mange land anbefaler å begrense det daglige inntaket til 0,1 mg pr kg kroppsvekt. Moderat bruk av kanel vurderes som risikofri, men Mattilsynet angir begrensninger bl.a. for små barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.