Kumarin, kjemisk formel C9H6O2, er en fargeløs, krystallinsk organisk forbindelse med behagelig og særegen lukt som minner om nyslått høy. Finnes blant annet i kanel og kan være helseskadelig i store mengder.

Kumarin finnes i mange planter, blant annet i kanel, gjerne glykosidisk bundet. Stoffet forekommer dermed i matvarer som inneholder kanel, som tyggegummi, bakverk og visse typer te.

Anvendes som maskeringsparfyme for deodorisering, som duftforsterkende middel i parfymeindustrien og i fargelasere. 

Noe løselig i alkohol, lite løselig i vann, smeltepunkt 67 °C. Kjemisk sett er kumarin laktonet av ortohydroksykanelsyre (kumarinsyre). Fremstilles teknisk fra salicylaldehyd og eddiksyreanhydrid.

Betydelige mengder kumarin anses som helseskadelig, særlig er leveren utsatt, og myndighetene i mange land anbefaler å begrense det daglige inntaket til 0,1 mg pr kg kroppsvekt. Moderat bruk av kanel vurderes som risikofri, men Mattilsynet angir begrensninger bl.a. for små barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.