Blomst. Skjematisk tegning av, fra venstre mot høyre: undersittende, omkringsittende og oversittende blomst. a) Blomsterbunn. b) Begerblad. k) Kronblad. st) Pollenbærere. f) Pollenvei.

Av /Store norske leksikon ※.
Agurk har oversittende blomster. Kronbladene, som er gule, er omgitt av hårete begerblad, og blomsterdekket sitter oppå fruktknuten, som danner frukten (agurken). Fruktknuten er den glatte, umodne agurken vi ser under blomsterdekket.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0
Snøklokke har oversittende blomster. Fruktknuten er den grønne delen av blomsten, og den hvite delen vi ser på bildet er blomsterdekket.
Av /Flickr Group.
Lisens: cc-by-nc-sa

Artikkelstart

Oversittende er når en blomst har blomsterbunn som omgir og er sammenvokst med fruktknuten. Blomsterdekket og pollenbærerne sitter på toppen av blomsterbunnen.

Faktaboks

Også kjent som
epigyn

Blomsterbunnen kan være sammenvokst med hele fruktknuten slik at bare griffelen og arret stikker opp, eller bare delvis slik at litt av fruktknuten også stikker opp (halvveis oversittende). Den kan også strekke seg enda lenger opp rundt litt av griffelen (uten å være sammenvokst med den). Blomsten kalles da ekstremt oversittende.

Eksempler på arter med oversittende blomster er artene i skjermplantefamilien, mjølkefamilien, maurefamilien og holurtfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg