Søkemotor er programvare som brukes av en søketjeneste til å søke etter tekst, lyd, bilde og annen informasjon på internett eller i en database.

Faktaboks

Etymologi
engelsk search engine

En søkemotor tråler gjennom systemet det skal tilbys søk i, og oppretter indekser eller andre databaser med avbildninger av dokumentenes innhold. Det er disse databasene en søkemotor benytter for et gitt søk. Metodene for indeksering varierer mellom ulike søkemotorer, og de bruker også forskjellige kriterier når de skal presentere listen over funn. Typiske kriterier er relevans – et begrep som defineres og håndteres ulikt fra motor til motor—og viktighet—gjerne målt ut fra hvor mange lenker det er til dokumentet fra andre dokumenter i korpuset. Noen søkemotorer prøver å analysere selve innholdet i et gitt dokument, slik at de skiller mellom ulike betydninger av et ord. Ved søk på for eksempel «middelalder» vil en slik semantisk søkemotor forsøke å tolke resten av søke-strengen med tanke på å kunne skille dokumenter om den historiske middelalderen fra dokumenter om middelaldrende personer.

Søkemotorer er sterkt knyttet til løsninger innen fagfeltet kunnskapsforvaltning, som prøver å automatisere tjenester for innhenting av kunnskap, ikke bare i dokumenter, men også for å vite hvem som kan hva blant kollegene eller kontaktene. Med avanserte semantiske søkemotorer kan man skrive på et dokument om hva man er interessert i, og etter hvert som man skriver, innsnevres listen over lagrede dokumenter som tar opp de samme emnene, og over personene som har dokumentert fagkunnskap innen området.

Eksempler på globale søkemotorer er Google, Bing og DuckDuckGo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg