Utbytte er andel i overskudd som tilfaller medeier i et økonomisk foretak, spesielt aksjonærer i et aksjeselskap.

Fra selskapets synspunkt kalles utbytte ofte dividende. Bestemmelser om utbytte finnes i aksjeloven av 13. juni 1997 nummer 44, kapittel 8.

Regler

Overskudd for siste regnskapsår, overskudd fra tidligere år som ikke er benyttet, og frie midler som står igjen etter at tap er dekket, kan betales ut som utbytte.

Det må ikke deles ut større utbytte enn det som er forenlig med god og forsiktig forretningsskikk der man også tar hensyn til tap som har inntruffet etter balansedagen (for eksempel 31. desember) eller som ventes å komme.

Generalforsamlingen treffer beslutning om utdeling av utbytte etter at styret har fremlagt forslag til anvendelse av overskuddet. Generalforsamlingen kan ikke bestemme at utbyttet skal være høyere enn det styret har foreslått.

I selskaper som har bedriftsforsamling eller representantskap kan vedtektene fastsette at beslutning om utbytte skal treffes av dette organet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg