Markedsføringsloven er en norsk lov som regulerer bruken av markedsføringstiltak. Formålet med loven er å regulere konkurransen mellom bedrifter og å beskytte forbrukeren.

Faktaboks

Fullt navn
lov om kontroll med markedsføring og avtalevilkår mv.
Kortnavn
markedsføringsloven
Forkortelse
mfl.
Lovdata-ID
NL/lov/2009-01-09-2

Lovens innhold

Formål

Lovens formål er både å regulere konkurransen bedrifter imellom og å beskytte forbrukeren mot urimelige salgsmetoder og avtalevilkår. Loven tar også hensyn til likestilling mellom kjønnene.

En viktig side av forbrukerpolitikken er å sikre at forbrukerens innkjøp så vidt mulig baseres på moden overveielse med utgangspunkt i god og saklig informasjon og veiledning. Markedsføringsloven retter seg mot salgsmetoder som ikke tar nok hensyn til dette og som gir forbrukeren uriktig eller utilstrekkelig informasjon, eller på annen måte utnytter hans eller hennes mangel på kunnskap eller erfaring. Loven retter seg også mot urimelige avtalevilkår som brukes eller tilsiktes brukt i næringsvirksomhet overfor forbrukere.

Uadressert reklame

Det følger av loven at det er forbudt å levere ut uadressert reklame eller gratis aviser til forbrukere som klart har gitt uttrykk for at ikke vil ha det. Ved å henvende seg til reservasjonsregisteret i Brønnøysund er det mulig å reservere seg mot uadressert reklame via post og/eller telefon. Det er også mulig å reservere seg mot henvendelser fra humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner.

Håndhevelse

Det er Forbrukerombudets og Markedsrådets oppgave å håndheve forbudene i loven og treffe vedtak som forbyr en næringsdrivende å fortsette bruken av slike salgsmetoder.

Markedsføringsloven kan ikke benyttes til kontroll av selve kvaliteten av de tilbudte varer og tjenester eller av prisens størrelse. Se også angrerett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Tore Lunde, Ingvild Mestad og Terje Lundby Michaelsen: Markedsføringsloven: med kommentarer, 1. utg., Gyldendal, 2010
  • Løchen, Torvald C. & Amund Grimstad: Markedsføringsloven: med kommentarer, 7. utg.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg