Skjelett av den største madagaskarstrutsen Aepyornis maximus (Elefantfugl) fra Madagaskar.

Elefantfugl skjelett av Monnier. Falt i det fri (Public domain)

Madagaskarstrutser, utdødd fugleorden. Kjempestore løpefugler som i kvartær levde på Madagaskar. De ble først i historisk tid utryddet av mennesker; de nyeste restene har blitt karbondatert til ca. 1000 år siden. Utryddelsen kan ha vært på grunn av jakt, men den kan også ha vært et resultat av intensiv eggsanking eller habitatødeleggelser.

Elefantfuglene regnes til de ikke flygedyktige (ratite) fuglene sammen med bl.a. struts og moafugler.

Det fantes 2 forskjellige slekter av madagaskarstrutser (Aepyornis og Mullerornis), med 7 arter. Den største var Aepyornis maximus,ca. 3 m høy, og en av de største fugler man overhodet kjenner. Man regner med at den veide omtrent 450 kg (en struts veier opptil 150 kg). Den minste arten var på størrelse med en gås.

Det største kjente egg fra en madagaskarstruts hadde et volum på ca. 9 liter (som 160 hønseegg) og veide opp mot 10 kg. Noen slike egg med skjelettet av ungen inni har blitt funnet. To slike egg har blitt funnet i Australia, men disse har sannsynligvis flytt over havet med havstrømmene (tilsvarende har man funnet strutseegg flytende i Indonesia)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.