slettestruts

Slettestruts, Struthio camelus. Hunn.
av . CC BY SA 3.0

Slettestruts. Tre hannfugler og en hunnfugl (brunfarget) i Masai-Mara nasjonalpark, Kenya. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Struts (foto) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse
Struts, Sør-Afrika.
Struts av . CC BY NC SA 3.0

Slettestruts er en stor fugl som ikke kan fly. Den er en av to arter av strutser. Slettestrutsens vitenskapelige navn er Struthio camelus.

Faktaboks

Også kjent som

Struthio camelus

struts

Tidligere regnet man alle strutser til én art som bare ble kalt struts. I dag blir strutsene på Afrikas horn og deler av Kenya regnet som en egen art, somalistruts (Struthio molybdophanes).

Beskrivelse

Slettestrutsen har lang hals og lange, kraftige ben. Hannen kan bli 2,4 m høy med maksimal vekt henimot 150 kg. Hannen har svart og hvit fjærdrakt, mens hunnen har brun og er betydelig mindre. Strutsene er de eneste fuglene som bare har to tær. Den søramerikanske nanduen har tre.

Levesett

Vingene er sterkt redusert, så strutsen kan ikke fly, men hastigheten under løp kan nå 70 kilometer i timen. Slettestrutsen er polygam, og hver hunn kan legge 15–20 egg, som kan veie nesten 1,5 kg per stk. Strutsene er verdens tyngste fugler, og legger de største eggene.

Utbredelse

Slettestrutsen har vært utbredt over det meste av Afrika, Arabia og Syria, men i de to sistnevnte områdene er den nå utryddet, og utbredelsen i Afrika er sterkt redusert. Slettestrutsen har vært sterkt utsatt for jakt på grunn av fjærene.

Struts i Norge

Kjøttproduksjon på struts ble forsøkt flere steder i Norge etter at Landbruksdepartementet i 1995 åpnet for import av levende dyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg