Slettestruts er en stor fugl som ikke kan fly. Den er en av to arter av strutser. Slettestrutsens vitenskapelige navn er Struthio camelus.

Tidligere regnet man alle strutser til én art som bare ble kalt struts. I dag blir strutsene på Afrikas horn og deler av Kenya regnet som en egen art, somalistruts (Struthio molybdophanes).

Slettestrutsen har lang hals og lange, kraftige ben. Hannen kan bli 2,4 m høy med maksimal vekt henimot 150 kg. Hannen har svart og hvit fjærdrakt, mens hunnen har brun og er betydelig mindre. Strutsene er de eneste fuglene som bare har to tær. Den søramerikanske nanduen har tre.

Vingene er sterkt redusert, så strutsen kan ikke fly, men hastigheten under løp kan nå 70 kilometer i timen. Slettestrutsen er polygam, og hver hunn kan legge 15–20 egg, som kan veie nesten 1,5 kg per stk. Strutsene er verdens tyngste fugler, og legger de største eggene.

Slettestrutsen har vært utbredt over det meste av Afrika, Arabia og Syria, men i de to sistnevnte områdene er den nå utryddet, og utbredelsen i Afrika er sterkt redusert. Slettestrutsen har vært sterkt utsatt for jakt på grunn av fjærene.

Kjøttproduksjon på struts ble forsøkt flere steder i Norge etter at Landbruksdepartementet i 1995 åpnet for import av levende dyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.