key lime (Citrus x aurantiifolia)
key lime (Citrus x aurantiifolia)

Key lime er en liten sitrusfrukt som har oppstått i Sørøst-Asia som en krysning mellom papeda (Citrus hystrix) og sukatsitron (Citrus medica). I mange varme land er den svært populær i matlaging og drikke og er særlig kjent som ingrediens i «key lime pie». Av skallet utvinnes eterisk olje som brukes som smakstilsetning og i kosmetikk.

Faktaboks

Også kjent som

mexicansk lime, bartender's lime, (Christm) Swingle

Vitenskapelig navn
Citrus x aurantiifolia
Beskrevet av

Walter Tennyson Swingle

Beskrivelse

Frukten er liten og rund med grønngult, tynt og glatt skall. Den skiller seg fra vanlig lime (Citrus x latifolia) ved at den er mindre, surere og mer aromatisk, og at fruktkjøttet normalt også inneholder frø. Planten er et lite, eviggrønt tre eller en busk med mange torner.

Dyrking

Krysningen ble trolig brakt til Nord-Afrika og Midtøsten av arabiske handelsfolk på 900-tallet. Den kom til Amerika med Columbus. Key lime tåler kulde svært dårlig og dyrkes i tropiske og subtropiske strøk. Navnet «key lime» kommer av at den på 1800- og starten av 1900-tallet ble dyrket i Florida Keys.

Key lime hybridiserer lett med andre sitrusfrukter. Vanlig lime er en triploid krysning av key lime og sitron (Citrus x limon).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

key lime
Citrus x aurantiifolia
Encyclopedia of Life-ID
595293
GBIF-ID
3190164

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg