Triploid karyotype hos menneske.
Figuren illustrerer hvordan kromosomene ser ut i en celle hos et menneskefoster som har tre kromosom sett (triploid) istedenfor to (diploid) som er det vanlige. Kromosomene farget grønt er det ekstra tredje settet. Når det gjelder kjønnskromosomene kan en triploid celle være av tre typer: XXX, XXY eller XYY (nederst i høyre hjørne av figuren).

Triploid er en celle eller en organisme som har tre sett kromosomer i cellekjernen.

Faktaboks

Uttale
triploˈid
Etymologi
av tri- og gresk ‘formet’

Når en organisme har flere enn to sett kromosomer, kalles det generelt for polyploid (av gresk poly, 'mange'). Siden det i dette tilfellet er tre sett blir betegnelsen triploid (av tri-, 'tre').

Triploide fostre hos mennesket

Hos mennesket er et triploid foster ikke levedyktig. De aller fleste fostre med denne kromosomfeilen lever ikke til fødselen. Av 100 000 graviditeter finner man kromosomfeilen triploid omtrent 1275 ganger, og slike fostre blir som regel spontanabortert.

Triploide planter

Polyploidi – å ha flere enn to kromosomsett – er vanlig hos planter, men det vanligste er at antallet kromosomsett er et partall. Grunnen til det er at de med oddetall har lav fruktbarhet. Dette skyldes at når planten skal lage kjønnsceller (meiose), legger kromosomene seg sammen to og to, og dersom det er oddetall med kromosomsett, vil det ene settet mangle en partner. Kjønnscellene som dannes vil derfor enten ha for mange eller for få kromosomer og planten kan ikke ha kjønnet formering. Dersom planten kan ha ukjønnet formering kan den overleve.

Triploide organismer av kommersiell interesse

Triploid vannmelom
Bildet viser en triploid vannmelom hvor frøene er så lite utviklet at den kalles steinfri.

At triploide organismer har lav eller ingen fruktbarhet, kan være en fordel i industriell sammenheng. Et eksempel er triploid vannmelon hvor frøene blir små og spiselige fordi de ikke utvikler seg til full størrelse. Et annet eksempel er triploide fisk som slippes ut i elver i Florida i USA for å spise gress slik at planteveksten holdes nede. Disse kalles gresskarpe. Fordi fisken er triploid, formerer den seg ikke, men er nyttig for å holde ugresset nede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg