Høifjell
Høyfjell er et landskapsmaleri av Hans Gude fra 1857.

Landskap er overflaten av landjorda slik den vises for mennesker. Et landskap kan være det området en person har utsikt over på en og samme tid, eller et sammenhengende område med noen felles kjennetegn. Man kan også beskrive landskapet i et helt land, i en landsdel eller i et mindre område.

Landskapet omfatter formen på terrenget, synlig berggrunn og løsmasser, vegetasjonen, eventuelle elver, sjøer og kystlinje, og dessuten menneskers byggverk. Man kan snakke om slettelandskap, skoglandskap, kystlandskap, kupert landskap, ørkenlandskap, karstlandskap, bylandskap, jordbrukslandskap og så videre.

Mange av de typiske trekkene ved landskapet i Norge er spor etter istiden da landet var dekket av innlandsis.

Kultur og natur

Wivenhoe Park
Wivenhoe Park i Essex er et landskapsmaleri av John Constable fra 1816.
Av .

Kulturlandskap er landskap som er tydelig preget av menneskers aktivitet. Naturlandskap er det motsatte, landskap som er lite påvirket av mennesker. Norge har rundt 200 landskapsvernområder, en egen type verneområde der formålet er å ta vare på særpreget til ulike kultur- og naturlandskaper.

Landskapsmaleri er en tradisjonsrik kunstform som har formet oppfatningen av landskap gjennom århundrer. De siste 200 årene har også landskapsfotografi blitt viktig. Landskapsarkitektur er et fagfelt som handler om å planlegge og utvikle kulturlandskaper.

Inndeling av land i landskaper

I Sverige har ordet landskap en annen betydning. Der viser landskap til en av 25 avgrensede regioner, se landskap – Sverige. Landskapslover er lover som i middelalderen gjaldt bare for en bestemt del av landet, både i Norge, Sverige og Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg