kornell

Kornell er et fellesnavn på slektene Cornus og Swida i kornellfamilien, med til sammen 45 arter på den nordlige halvkule.

Faktaboks

uttale:
kornˈell

De fleste er løvfellende busker eller trær med korsvis motsatte blad og firetallige blomster som hos noen er enkjønnede i endestilte, grenete kvaster; steinfrukt. Én art er viltvoksende i Norge, villkornell (latinsk navn: Cornus sanguinea), som er en busk med de yngre grener røde oventil, meget hard ved og blåsvarte frukter. Den vokser på tørre, varme steder i sørøstlige Norge nord til Hole.

I hager plantes blant annet sibirkornell, som stammer fra Øst-Russland og Sibir. Det er en meget formrik art, der bladene har 5–6 par nerver, blomstene er hvite og fruktene lyseblå. Av og til finnes den forvillet hos oss.

Kanelkornell (latinsk navn: Swida amomum) fra Nord-Amerika, og vårkornell eller bærkornell (latinsk navn: Cornus mas) fra Sør-Europa og Vest-Asia er også plantet hos oss. Den siste har gullgule blomster på bar kvist om våren, og blankt skarlagenrøde, spiselige frukter.

Veden

Hos kornell er veldig hard. Den ble tidligere brukt i redskaper der dette var viktig, som i dolker, håndtak på forskjellig redskap og i vevstoler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg