skjerm (botanikk)

Giftkjeks er en skjermplante. Conium maculatum, giftkjeks. Foto fra: Andrup ved Hobro, Danmark

Artikkelstart

En skjerm er en blomsterstand der blomstene sitter på flere omtrent like lange blomsterstilker som går ut fra samme punkt på stengelen. Stilkene i skjermen kalles skjermstråler. En skjerm kan være enkel eller dobbel. I en dobbeltskjerm sitter blomstene på mindre skjermer, småskjermer, som går ut av skjermstrålene til en større skjerm, kalt storskjerm. Skjermstrålene til den store skjermen kalles da storskjermstråler, mens skjermstrålene i de mindre skjermene kalles småskjermstråler.

Faktaboks

Etymologi

av middelnedertysk

Også kjent som

umbella

Forekomst

I skjermplantefamilien har alle artene blomster i skjerm, men skjermer finnes også i andre familier. For eksempel har brudelys og artene i løkslekta og bergflettefamilien også blomster i skjerm.

Sveipblad

Under skjermstrålene kan det sitte støtteblad (en form for høyblad) som kalles sveipblad. Sveipblad under storskjermer kalles storsveipblad, mens de under småskjermer kalles småsveiplad. Om sveipblad er tilstede eller ikke er en skillekarakter mellom arter i skjermplantefamilien. Støtteblad under blomster i andre typer blomsterstander kan også kalles sveipblad.

Forvirrende bruk av begrepet

I skjermplantefamilien finnes to slekter med blomsterstand som er litt annerledes utformet enn hva definisjonen på dobbeltskjerm tilsier. Allikevel sier en at disse artene har dobbeltskjerm, kanskje fordi de tilhører skjermplantefamilien. I sanikkelslekta sitter blomstene samlet i hoder på skjermstrålene til en storskjerm. Det vil si at hver enkelt av de mange blomstene som sitter på hver storskjermstråle, mangler stilk. Til tross for dette kalles disse blomsterhodene småskjermer. I stikleslekta sitter blomstene i en hodeformet storskjerm. Hver av blomstene har et sveipblad under seg. Disse sveipbladene kalles småsveipblad, og de enkelte enblomstrede stilkene kalles småskjermer til tross for at de bare har én stilk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg