Karyopse er en tørr, nøttaktig frukt som er vanlig i grasfamilien, inkludert kornslagene (cerealier). Den dannes fra et frøblad hvor fruktveggen (perikarp) er vokst sammen med frøskallet. Innen noen slekter, for eksempel bygg, er fruktveggen også vokst sammen med forblad og inneragne. Vi får da sett utenfra og innover i byggkornet: inneragne/forblad, fruktvegg, frøskall, sammenpressede celler fra nucellus og deretter et aleuronlag. Aleuronlaget består av 1-4 lag med levende proteinrike celler som omgir endospermen (frøhviten), unntatt ved bukfuren.
Noen kornsorter har farget korn som skyldes anthocyaniner i aleuronlaget. Hos hvete og mais er aleuronlaget bare ett cellelag, hos bygg er det tre lag celler. Noen moderne hvetesorter har ikke fruktvegg- og frøskall. Endosperm inneholder opplagsnæring i form av små og store stivelseskorn, cellevegger og frølagringsprotein.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.