albumin

Bildet viser den tredimensjonale strukturen til menneskets serumalbumin.
3D-struktur av . CC BY SA 3.0

Albuminer er en gruppe proteiner som er løselige i vann og fortynnede saltløsninger. Disse globulære/kuleformede proteinene finnes blant annet i egg, melk, kjøtt og noe i korn.

Faktaboks

Uttale
albumˈin
Etymologi
av latin albumen, ‘eggehvite’

Hos pattedyr produseres albumin (serumalbumin) i leveren og er det dominerende proteinet i blodplasma. En av de viktigste funksjonene til albumin er opprettholdelse av den osmotiske balansen i blodet. Redusert albuminkonsentrasjon kan føre til ødem. Albumin spiller også en rolle som transportør av forskjellige stoffer som ioner (for eksempel sink, kobber og kalsium) og lipider. Proteinet bidrar også til at blodets pH (surhetsgrad) holdes konstant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg