kli

Hvetekli består av de ytterste lagene av hvetekornet, og har høyt innhold av kostfiber.
Hvetekli
Av /iStockphoto.

Artikkelstart

Kli er de ytre lag av kornet; kimen, frøskallet og de ytterste cellelag av kjernen. Kli fjernes ved maling av korn til siktet mel. De forskjellige kornslag har noe varierende mengde kli, og fordelingen av kliets forskjellige ufordøyelige karbohydrater, som cellulose, hemicellulose, pektin og lignin, varierer også noe med kornslaget. Kli brukes i kostholdet og i dyrefôr.

Faktaboks

Etymologi
fra middelnedertysk, beslektet med ‘klebe, klister’

Hvetekli inneholder 50–60 % kostfiber og er den viktigste kilden til kostfiber i norsk kosthold. Til sammenligning inneholder sammalt hvete rundt 10 % kostfiber. I havrekornet er innholdet av kostfiber jevnere fordelt i hele kornet slik at havregryn og havrekli begge inneholder rundt 15 % kostfiber. Havrekli inneholder tre ganger så mye energi som hvetekli på grunn av et høyere innhold av fett og stivelse.

Klibrød

Klibrød lages som regel av sammalt hvete og kli. Kli også brukes til kjeks eller en slags skonrok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg