Hvetekli
Hvetekli består av de ytterste lagene av hvetekornet, og har høyt innhold av kostfiber.
Hvetekli
Av /iStockphoto.

Kli er ytterste del av matkorn, nærmere bestemt kimen, frøskallet og de ytterste cellelagene av matkornet. Disse blir fjernet ved maling av korn til siktet mel.

Faktaboks

Etymologi
fra middelnedertysk, beslektet med ‘klebe, klister’

De forskjellige kornslagene har varierende mengde kli, og hvilke og hvor mye av de ufordøyelige karbohydratene, som cellulose, hemicellulose, pektin og lignin, varierer noe med kornslaget. Hvetekli inneholder 50–60 prosent kostfiber og er den viktigste kilden til kostfiber i norsk kosthold. Til sammenligning inneholder sammalt hvete rundt ti prosent kostfiber. I havrekornet er innholdet av kostfiber jevnere fordelt i hele kornet slik at havregryn og havrekli begge inneholder rundt 15 prosent kostfiber. Havrekli inneholder tre ganger så mye energi som hvetekli på grunn av et høyere innhold av fett og stivelse.

Kli brukes i matvarer og i dyrefôr.

Klibrød

Klibrød lages som regel av sammalt hvete og kli. Kli også brukes til kjeks eller en slags skonrok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg