Aleuronlag, celler i korn o.l., et levende cellelag, 1–3 celler tykt, det ytterste cellelaget i endospermen, som sammen med kimen utgjør kjernen i korn. Dekker også kimen, men er da tynnere. Består av kubiske celler med en stor kjerne og mange aleuronkorn med en komplisert kjemisk oppbygging. Det utgjør 7 % av kornets vekt og regnes med til klifraksjonen av kornet. Det er rikt på protein, fett, flere vitaminer i B-gruppen, mineraler og enzymer. Cellene inneholder ikke stivelse i motsetning til resten av endospermen.

Under spiringen dannes det her α-amylase, et enzym som vandrer inn i frøhviten og der spalter stivelsen. Syntesen av α-amylase stimuleres av plantehormonet gibberellin, som dannes i embryo (kimen) under spiringen, og som transporteres til aleuroncellene. Disse prosessene er av stor betydning under maltingsprosessen av bygg i bryggeriene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.