aleuronlag

Aleuronlag, celler i korn o.l., et levende cellelag, 1–3 celler tykt, det ytterste cellelaget i endospermen, som sammen med kimen utgjør kjernen i korn. Dekker også kimen, men er da tynnere. Består av kubiske celler med en stor kjerne og mange aleuronkorn med en komplisert kjemisk oppbygging. Det utgjør 7 % av kornets vekt og regnes med til klifraksjonen av kornet. Det er rikt på protein, fett, flere vitaminer i B-gruppen, mineraler og enzymer. Cellene inneholder ikke stivelse i motsetning til resten av endospermen.

Faktaboks

Uttale
aleurˈonlag
Etymologi
av gresk ‘mel’
Også kjent som
el. alevronlag

Under spiringen dannes det her α-amylase, et enzym som vandrer inn i frøhviten og der spalter stivelsen. Syntesen av α-amylase stimuleres av plantehormonet gibberellin, som dannes i embryo (kimen) under spiringen, og som transporteres til aleuroncellene. Disse prosessene er av stor betydning under maltingsprosessen av bygg i bryggeriene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg