Aleuronlaget er de ytterste cellene med opplagsnæring (endospermen) i frøene til dyrket korn og andre gressarter.
Cellene i aleuronlaget ligger nær frøskallet, og produserer enzymer som bryter ned stivelse og proteiner i endospermen til sukker og aminosyrer under spiringen. Disse stoffene transporteres til kimen via frøbladet (scutellum) og bidrar med henholdsvis energi og byggematerialer til kimen så den kan vokse. Enzymet α-amylase (alfa-amylase) bryter ned stivelse til sukker, og proteaser bryter ned protein til aminosyrer. Syntesen av α-amylase stimuleres av plantehormonet gibberellin. Gibberellinet produseres av kimen og diffunderer (siver) ut i aleuronlaget. Disse prosessene er av stor betydning under malting av bygg i bryggerier.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.