Kapusinerapene regnes som de mest intelligente vestapene; de er usedvanlig livlige, lærevillige og nysgjerrige og tilbringer størstedelen av livet i trærne, hvor de beveger seg med nesten utrolig sikkerhet
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Kapusineraper er en familie i gruppen vestaper eller bredneseaper, Ceboidea. I denne familien finner vi de små kloapene (underfamilien Callithricinae som har flere slekter), nattaper (Aotus), ekornaper (Saimiri) og egentlige kapusineraper (Cebus).

Faktaboks

uttale:
kapusˈineraper
etymologi:
av latin ‘hette’
også kjent som:
Cebidae

Beskrivelse

De egentlige kapusinerapene er mellom 30 og 55 cm lange og har en hårkledd hale med omtrent lik lengde som kroppen. Halen brukes sjelden som gripehale, til tross for at den kan rulles rundt grenene.

Apene er oppkalt etter kapusinermunkene fordi de har en mørk flekk i pannen som kan minne om en munkelue. Resten av pelsen varierer fra lys til mørk farge. Grunnen til at de har så stor utbredelse er at de har god evne til å tilpasse seg flere typer habitater, og kan oppholde seg i alt fra regnskog til tørre skoger.

Næring

Kapusinerapene er dagaktive, de bor i trærne og bruker mesteparten av dagen på å søke etter mat. De er opportunister og spiser planter, frukt, nøtter og frø, insekter og små virveldyr, blant annet firfisler og små gnagere. De som lever nært vann kan også spise skalldyr og frosk. De er regnet som de mest intelligente av vestapene og kan bruke redskaper. De bruker steiner til å åpne frukt for å få tak i nøtter og til å knuse skallene til skalldyr.

Formering

De er sosiale dyr og lever i tropper på opptil førti individer, som holder store territorier. Troppen har som oftest én alfahann. Parringen kan skje når som helst på året, hunnene er drektige i rundt seks måneder og får som regel én unge av gangen. De får barn én gang i året eller hvert andre år, og ungene blir voksne etter tre til fire år. Ville kapusineraper har en forventet levealder på 15–25 år.

Bestand og utbredelse

De er utbredt fra Mexico og videre sørover gjennom Mellom- og Sør-Amerika helt ned til Nord-Argentina.

Miljøtrusler

Tidligere ble apene brukt mye som kjæledyr, og mange vil forbinde dem med gatemusikanter med lirekasser fra eldre filmer og TV-serier.

Kapusineraper er smarte og lette å trene opp og har derfor også blitt brukt som servicedyr for mennesker med funksjonshemminger, men har nå blitt ulovlig å holde som kjæledyr og servicedyr i de fleste I-land. Ulovlig salg er likevel fortsatt et problem, og sammen med habitattap og fragmentering, er dette årsaken til at flere av artene er truet. Noen steder jaktes også apene på grunn av kjøttet.

På grunn av deres gode evne til å tilpasse seg endrende habitater, deres høye evne til reproduksjon og det at de ikke er kresne i matveien, er de langt fra like truet som andre apearter, og kan flytte seg når habitatene forsvinner. De har også evnen til å tilpasse seg i områder som er kolonisert av mennesker. Deres naturlige predatorer er store rovfugler, kattedyr, krokodiller og slanger.

Forskning

Fordi de er regnet som de mest intelligente vestapene, har kapusineraper blitt mye brukt som forskningsdyr, også i laboratorier, der man studerer atferd. De har også flere biologiske likhetstrekk med mennesker og brukes derfor til å forske på reproduksjon, infeksjoner og sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg