Langjern er en felles benevnelse som brukes om alle kakejern med lange armer. Grunnen til at armene var så lange, var at disse jernene ble benyttet over åpen ild i gruen. Armene kunne i mange tilfeller låses sammen i endene med en bøyle. Selve rommet for det som skulle bli bakverket, kunne ha forskjellig form. Det kunne være rundt, rektangulært, hjerteformet, med mer.
De største langjernene var ganske tunge, under steking måtte den fremre enden hvile på en brannfot eller lignende. Det gjorde det også lett å snu jernet, slik at røren ble stekt på begge sider.
I langjernene kunne det bli stekt ulike typer kaker som avletter, vafler, skrivarbrød, goro eller krumkake.
Lenge før kristendommen kom til Norge, ble det i sør i Europa stekt nattverdsbrød i kakejern. På 1200-tallet ble det i klosterbyen St. Gallen stekt verdslige kaker som lignet på oblatene som ble brukt under nattverden. Kakejernene spredte seg etter hvert til mange land. Til Norge kom kanskje de første kakejernene til Sørvestlandet gjennom handelsforbindelsene med nederlenderne. Det er også grunn til å tro at tyske bergverksfolk og danske embetsmenn brakte med seg kakejern til Norge.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.