Typisk rosettjern
Typisk rosettjern

Et rosettjern er et kjøkkenredskap som blir brukt når man skal steke rosetter. Rosetter er en smultbakst med lange tradisjoner i Norge. Det var særlig til de store høytider, som til jul, at dette bakverket ble laget. Fortsatt er det rosettjern i handelen, en indikasjon på at tradisjonen holdes i hevd.

Rosettjernets form

Nederst har jernet en mangekantet rosett av støpt jern. Fra selve rosettjernet går en tynn metallstang som ender i et håndtak av tre.

Funksjon

Når rosetter skal stekes, dyppes rosettjernet i den tykke røren. Man må passe på at jernet ikke stikker dypere enn til den øverste kanten. Dyppes det helt under, vil det by på problemer å frigjøre den ferdigstekte rosetten. Røren fester seg til jernet, som så plasseres i en gryte med kokende smult. De ferdigstekte rosettene, som skal ha en gyllen farge, blir så lagt på et papir eller en rist for å tørke.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg