islandsand

Islandsender med hunn til venstre og hann til høyre. Det gule feltet på nebbet til hunnen skiller den fra hunnen hos kvinand.
Islandsand
Av /Shutterstock.
Islandsand, hann. Den halvmåneformete hvite flekken mellom nebb og øye skiller den fra hannen hos kvinand. Karakteristisk er også de hvite "vinduene" på skuldrene.
Av /Encyclopedia of Life.
Lisens: CC BY NC 4.0

Artikkelstart

Islandsand er en fugleart i andefamilien. Den er en dykkand som er nært beslektet med kvinand, som er en av våre mest tallrike ender.

Faktaboks

Også kjent som
Bucephala islandica

Beskrivelse

På avstand er islandsand svært lik kvinand. Hannen skilles fra denne på at den hvite flekken mellom nebb og øye er halvmåneformet og ikke rund som hos kvinand. Det mørke hodet har dessuten blåfiolett glans og ikke grønn glans som kvinand. Den noe større islandsanda er ellers mørkere på sidene, og med karakteristiske hvite «vinduer» på skuldrene. Hunnen hos islandsand er svært vanskelig å skille fra hunnen hos kvinand, men hodet er mer avrundet og ikke så toppet. I hekketida har hunnen hos islandsand et tydelig gult felt i det ellers mørke nebbet.

Utbredelse

Hovedutbredelsesområdet er på vestkysten av Nord-Amerika, hvor 90 prosent av bestanden hekker fra Alaska og sørover til California. Islandsand er i senere år også påvist hekkende ved Quebec i Canada. I Europa hekker den nå bare på Island. Tidligere hekket også et fåtall par på Grønland. Hekkelokalitetene finnes i tilknytning til tundradammer og innsjøer.

Næringsvalg

I all hovedsak virvelløse dyr, som insektlarver, snegler og krepsdyr.

Forekomst i Norge

Det foreligger til sammen bare tre funn av islandsand i Norge, hvor to av dem er fra midten av 1800-tallet. Dette var henholdsvis en voksen hann som ble skutt i Pasvik i 1848 og en ung hann som ble skutt ved Vardø i 1851. Fra nyere tid foreligger bare ett funn. Dette var en voksen hann, som hvert år fra 1986 til 1994, ble registrert i Trondheimsfjorden på strekningen fra Buvika til innerst i Beistadfjorden ved Steinkjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg