Faktaboks

Tinfos AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Notodden
Stiftet
28.08.1894
Tinfos Jernverk
Av /Norsk Industriarbeidermuseum.
Lisens: CC BY NC 3.0

Tinfos AS var tidligere et norsk industrikonsern med prosessindustrivirksomhet i Kvinesdal (Øye smelteverk) og Tyssedal i Odda (Tinfos Titan & Iron). Selskapet drev også kraftproduksjon, og hadde blant annet en stor eierandel i Tyssefaldene.

Øye smelteverk ble grunnlagt i 1974 og produserer silikomangan. I Tyssedal drev DNN Aluminium aluminiumsproduksjon fra 1916, fra 1986 ilmenittforedling etter vedtak i Stortinget. I 1988 ble DNN (da statseid) og smelteverket overtatt av Tinfos (Tinfos Titan & Iron), som foredlet ilmenittkonsentrat til titandioksid-slagg og spesialråjern.

Historikk

Tinfos har sine røtter i råjernsverket Tinfos Jernverk, som ble opprettet i Notodden i 1910 på grunnlag av vannkraft fra Tinnfoss i Tinnelva. Fabrikken gikk over til produksjon av ferrosilisium, men ble nedlagt i 1987.

I 2009 kjøpte det franske industrikonsernet Eramet opp smelteverks- og kraftproduksjonen til Tinfos, med verkene i Kvinesdal og Tyssedal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg