Eggstokk. Skjematisk snitt. Øverst: Folikkel i forskjellige modningsstadier. – Til høyre: Eggløsning. – Nederst: Det gule legeme og dets tilbakedannelse.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Eggstokk er det primære hunnlige kjønnsorgan eller gonade, et organ som produserer egg. Eggstokker utvikles i hovedsak fra det mellomste kimbladet i fosterutviklingen, mesoderm, og oftest fra bukhulens epitel.

Faktaboks

Også kjent som

ovarium

Virvelløse dyr

Hos de fleste virvelløse dyr er eggstokkene enkle eller oppdelte, sekkformede organer der eggene utvikles ved at det vokser spesielle epitelceller i sekkens vegg. De modne eggene blir frie inne i sekken.

Hos noen virvelløse dyr, for eksempel insekter og rundormer, er eggstokken kompakt. Relativt få celler utvikles til funksjonelle eggceller, og de andre cellene sørger for ernæring til disse.

I begge tilfeller føres eggene ut av kroppen gjennom en utførselsgang (eggleder) som er fast forbundet til eggstokken.

Virveldyr

De fleste virveldyr har derimot kompakt eggstokk uten en direkte tilknyttet eggleder. Eggene frigjøres i bukhulen gjennom eggstokkens overflate, og derfra fanges de opp av en kortere eller lengre eggleder med egen ytre åpning, eller den åpner seg i en kloakk sammen med endetarm og urinveier. Innen virveldyrene har pattedyrenes eggstokk prinsipielt samme bygning som hos mennesket.

Hos mennesket

Eggstokkene hos mennesket er en kvinnelig kjønnskjertel. Eggstokkene er 3–4 cm lange og ca. 2 cm tykke, og det ligger en på hver side i det lille bekkenet, ved siden av livmoren. Eggledernes åpne ender er like ved eggstokkene. Eggstokkene produserer de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Midt i hver menstruasjonssyklus, altså om lag 14 dager før neste menstruasjon, frigjøres et egg fra en av eggstokkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg