Skater. Individer av forskjellige skatefamilier. – 1) Elektrisk skate. – 2) Sagskate. – 3) Gitarfisk. – 4) Pteroplatea altarela. – 5) Ørneskate. – 6) Pilskate. – 7) Djevelrokke.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Skate. Underside av en ørneskate. Fem par gjeller er godt synlige.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Skater, bruskfiskorden. Huden har enten tallrike små hudtenner, som hos haiene, eller mer enkeltstående hudtenner og torner som spredt rager opp over overhudens slimlag. Munnen sitter som hos haiene på undersiden av hodet, og tennene dekker kjevene som en mosaikk, ordnet i rader. Tennene er enten små, krumme emaljetorner som rager opp fra et bredere grunnstykke, eller de kan bestå av små, harde emaljeperler som ligger side om side og gjør kjevene til eiendommelige, valselignende knuseapparater.

Halen er oftest lang og tynn, analfinne mangler, og ryggfinne mangler ofte, eller den sitter ytterst på halen. Kroppen er meget flattrykt ovenfra, og de meget store brystfinnene er smeltet sammen med den. Sammen danner de det man kaller kroppsskiven, som enten er rundaktig eller rombeaktig. Enkelte arter kan avgi elektriske støt, jf. elektrisk fisk og elektriske skater.

Skatene svømmer ved bølgende bevegelser av brystfinnenes frie kanter. Bare et fåtall føder unger; de fleste legger egg. Hos norske arter varierer størrelsen på eggene fra 3 cm opptil størrelse som hønseegg. Hvert egg er omgitt av en hornkapsel, formet som en sammentrykt, rektangulær pakke. I alle hjørner er små hornstilker. Disse er av og til forlenget til spiralformede horntråder som fester eggene til koraller eller gjenstander på bunnen. Hannene har et dobbelt paringsorgan, dannet av deler av bukfinnene.

Alle skater er typiske bunnfisker, de fleste er kjent fra grunt vann, men enkelte arter forekommer på temmelig store dyp.

Skatene omfatter 4 underordener, med 12 familier og 455 arter, de fleste i varmere havområder; 14 i norske farvann. Ekte skater (Rajidae) er den største familien, med sine om lag 200 arter, hvorav mange også forekommer i polare hav eller på store dyp. Nesten alle skater er marine (havlevende). Ferskvannspilskater er små, med rund kroppsskive, og lever i ferskvann på den søramerikanske atlanterhavssiden, i elvene Niger og Benue i Afrika og i større elver i Asia.

Skater er god matfisk, men fisket har først utviklet seg i senere år. I Storbritannia fanges 15 000–20 000 tonn per år, i Norge rundt 1000 tonn årlig, mest som bifangst ved trålfiske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.