skater

Piggskate. Til venstre vises en forstørret hudtann (pigg).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skater. Individer av forskjellige skatefamilier. – 1) Elektrisk skate. – 2) Sagskate. – 3) Gitarfisk. – 4) Pteroplatea altarela. – 5) Ørneskate. – 6) Pilskate. – 7) Djevelrokke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skate. Underside av en ørneskate. Fem par gjeller er godt synlige.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skater er en gruppe bruskfisker med en kropp som er flattrykt fra oversiden. Oversiden er ofte mørk, mens undersiden er lys og upigmentert.

Faktaboks

også kjent som:

rokker

Innen denne gruppen regnes artene som tilhører fire ulike ordener av bruskfisk: piggrokker (Myliobatiformes), ekte skater (Rajiformes), Rhinopristiformes og Torpediniformes.

Munnen til skatene sitter på undersiden av hodet, og de svømmer med bølgende bevegelser.

Beskrivelse

Huden har enten tallrike små hudtenner, som hos haiene, eller mer enkeltstående hudtenner og torner som spredt rager opp over overhudens slimlag. Munnen sitter, som hos haiene, på undersiden av hodet, og tennene dekker kjevene som en mosaikk, ordnet i rader. Tennene er enten små, krumme emaljetorner som rager opp fra et bredere grunnstykke, eller de kan bestå av små, harde emaljeperler som ligger side om side og gjør kjevene til eiendommelige, valselignende knuseapparater.

Halen er oftest lang og tynn, spesielt hos de ekte skatene. Hos mange skater mangler både ryggfinne og halefinne. Kroppen er meget flattrykt ovenfra, og de meget store brystfinnene er smeltet sammen med kroppen og danner det man kaller kropps-skiven, som enten er rundaktig eller rombeaktig.

Levevis

De fleste skater er typiske bunnfisker. De fleste er kjent fra grunt vann, men enkelte arter forekommer på temmelig store dyp. Endel tropiske arter lever også i brakkvann og i de nedre deler av store elver.

Skatene svømmer ved bølgende bevegelser av brystfinnenes frie kanter.

Enkelte arter kan avgi elektriske støt. Les mer om dette i elektrisk fisk og elektriske skater.

Forplantning

Alle skater har indre befruktning. Hannene har et dobbelt paringsorgan dannet av deler av bukfinnene. Bare et fåtall skater føder unger; de fleste legger egg. Hos norske arter varierer størrelsen på eggene fra 3 cm opptil størrelse som hønseegg.

Hvert egg er omgitt av en hornkapsel, ofte formet som en sammentrykt, rektangulær pakke. I alle hjørner er små hornstilker. Disse er av og til forlenget til spiralformede horntråder som fester eggene til koraller eller gjenstander på bunnen.

Systematikk

De fire ordenene av skateliknende bruskfisk er nært i slekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg