tigerhai
Tigerhai, Galeocerdo cuvier, i Bahamas.
tigerhai
Av /iStock.

Tigerhai er en bruskfiskart i blåhaifamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Galeocerdo cuvier
Beskrevet av
(Péron og Lesueur, 1822)
Global rødlistestatus
NT – Nær truet

Beskrivelse

Fargen er gråbrun med mørkere striper på sidene. Tigerhaien kan bli over sju meter lang og veie inntil 800 kilogram. Det er antatt at maksimal alder er rundt 50 år.

Utbredelse

Tigerhaien forekommer i alle tropiske og varme tempererte havområder. Det er rapportert tigerhai nær Island og ved De britiske øyer. Foreløpig er ikke tigerhaien registrert i norske farvann. Det er lite kunnskap om bestandens størrelse. På den internasjonale rødlisten er den klassifisert som nær truet (NT).

Diett

Arten er altetende og har den mest varierte dietten som er kjent hos haier. Dietten kan inkludere maneter, krepsdyr, blekksprut, sjøfugl, fisk, sel og sjøpattedyr. Den spiser gjerne åtsel. Det betyr også at den ofte spiser etterlatenskaper etter mennesker, det vil si søppel.

Fra tid til annen blir det også rapportert om angrep på mennesker. Siden arten kan bli svært stor og er altetende, blir den enkelte steder ansett som en risiko.

Formering

Tigerhaien føder mellom 10 og 80 levende unger som er 50 til 90 centimeter store ved fødselen. Drektighetstiden er 13 til 16 måneder. Hunnene produserer et nytt kull med unger hvert andre år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Galeocerdo cuvier
Artsdatabanken-ID
203800
GBIF-ID
2418234

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg