Tigerhai er en bruskfiskart i gråhaifamilien.

Fargen er gråbrun med mørkere striper på sidene. Tigerhaien kan bli over sju meter lang og veie inntil ett tonn. Det er antatt at maksimal alder er rundt 50 år.

Tigerhaien forekommer i alle tropiske og varme tempererte havområder. Det er rapportert tigerhai nær Island og ved De britiske øyer. Foreløpig er ikke tigerhaien registrert i norske farvann. Det er lite kunnskap om bestandens størrelse, men det antas at den er truet av overbeskatning. 

Arten er altetende og har den mest varierte dietten som er kjent hos haier. Dietten kan inkludere maneter, krepsdyr, blekksprut, sjøfugl, fisk, sel  og sjøpattedyr. Den spiser gjerne åtsel. Det betyr også at den ofte spiser etterlatenskaper etter mennesker, det vil si søppel.

Fra tid til annen blir det også rapportert om angrep på mennesker. Siden arten kan bli svært stor og er altetende, blir den enkelte steder ansett som en risiko.

Tigerhaien føder mellom 10 og 80 levende unger som er 50–90 centimeter store ved fødselen. Drektighetstiden er 13–16 måneder. Hunnene produserer et nytt kull med unger hvert andre år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.