Rødhaier, bruskfiskfamilie i ordenen gråhaier. Omfatter 89 arter utbredt i tropiske og tempererte hav over hele verden. 3 arter forekommer i Norge: småflekket rødhai, storflekket rødhai og hågjel. De er relativt små og kjennes bl.a. på at de mangler kjøl på haleroten, og femte gjellespalte befinner seg over eller bak brystfinnens forkant. Øyet mangler blinkhinne.

Scyliorhinus canicula, blir opptil 1 meter lang, ryggen har rødbrune flekker på gulaktig bunn, sidene er gulgrå og buken hvitaktig. Den holder til på sand-, grus- eller mudderbunn og forekommer fra Middelhavet til Nordland, er alminnelig i Nordsjøen, men er mer tilfeldig i Skagerrak, Oslofjorden og Kattegat.

Scyliorhinus stellaris, blir opptil 1,7 m lang, ryggen har store rødbrune flekker på gulaktig bunn. En stor hudlapp dekker hvert nesebor. Lever av fisk og krepsdyr, hovedsakelig på stein- eller klippebunn. Gyter store egg (10–13 cm lange, 3,5 cm brede) om våren og sommeren. Er vanlig i Middelhavet og til De britiske øyer. Er meget sjelden i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.