Scyliorhinus canicula
Småflekket rødhai, Scyliorhinus canicula, i Atlanterhavet utenfor Irland.
Scyliorhinus stellaris
Storflekket rødhai, Scyliorhinus stellaris, fanget i Middelhavet.
Scyliorhinus stellaris
Av /iStock.

Rødhaier er en familie av bruskfisker i ordenen gråhaier. Rødhaiene omfatter 72 arter som er utbredt i tropiske og tempererte hav over hele verden.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Scyliorhinidae
Beskrevet av
Theodore Nicholas Gill, 1862

To arter men navn rødhai forekommer i Norge: småflekket rødhai og storflekket rødhai. I tillegg er hågjel ofte klassifisert til å høre til i denne familien (se blant annet Artsdatabanken). Internasjonalt blir imidlertid hågjelen nå plassert i en annen familie som foreløpig ikke har noe norsk navn (Pentanchidae).

Rødhaiene er relativt små og kjennes blant annet på at de mangler kjøl (en horisontal utvekst) på haleroten, og femte gjellespalte befinner seg over eller bak brystfinnens forkant. Øynene mangler blinkhinne.

Småflekket rødhai

Scyliorhinus canicula, blir opptil én meter lang, ryggen har rødbrune flekker på gulaktig bunn, sidene er gulgrå og buken hvitaktig. Den holder til på sand-, grus- eller mudderbunn og forekommer fra Middelhavet til Nordland, er alminnelig i Nordsjøen, men er mer tilfeldig i Skagerrak, Oslofjorden og Kattegat.

Storflekket rødhai

Scyliorhinus stellaris, blir opptil 1,7 meter lang, ryggen har store rødbrune flekker på gulaktig bunn. En stor hudlapp dekker hvert nesebor. Den lever av fisk og krepsdyr, hovedsakelig på stein- eller klippebunn. Gyter store egg (10 til 13 centimeter lange, 3,5 centimeter brede) om våren og sommeren. Den er vanlig i Middelhavet og til De britiske øyer, men meget sjelden i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rødhaier
Scyliorhinidae
Artsdatabanken-ID
42465
GBIF-ID
2208

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg