Emalje er det hardeste av kroppsvevene hos dyr. Det er overveiende mineralisert og inneholder bare noe organisk substans.

Faktaboks

Etymologi
av fransk, egentlig et germansk ord beslektet med ‘smelte’

Tannemalje

Tannemaljen er den harde, hvite kappen som dekker den frie overflaten på tannkronene hos de fleste pattedyr. Dersom den forstørres kan man se at den seg å være oppbygd av små parallellpakkede heksagonale prismer. Den blir produsert av spesielle epitelceller, ameloblaster, der hver celle danner ett prisme.

Hudskjell

Betegnelsen emalje er også benyttet om det harde overtrekket på hudskjell hos visse fiskegrupper, såsom ganoin hos ganoider og vitrodentin hos haier. Disse sistnevnte stoffene har annen struktur enn tannemaljen hos pattedyr. De er av mesodermal opprinnelse, mens pattedyrtennenes emalje er avledet fra ektodermen.

Utvikling

Ekte tenner hos virveldyr, med unntak for pattedyr, har oftest et overtrekk på kronen av vitrodentin, som egentlig er en meget hard form for tannbein (dentin). Tannbein er alltid avledet fra mesodermen.

Etter moderne oppfatning representerer tenner med ulike slag emaljeovertrekk modifiserte rester av beinlignende plater som dekket huden hos fossile fisk og fiskelignende former («panserfisk»). Vitrodentintenner regnes som den eldste og mest opprinnelige typen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg