gralbevegelsen

Artikkelstart

Gralbevegelsen er en nyreligiøs bevegelse basert på læren til Oskar Ernst Bernhardt (1875–1941). Bernhardt var inspirert av kristen mystikk og vestlig esoterisme, og mente å ha funnet en visdomskilde i den hellige gral, som han forsto som punktet der vår verden møter den guddommelige verden.

Faktaboks

Også kjent som
The Grail Movement (engelsk)
Internationale Gralsbewegung (tysk)

Bakgrunn

Gralbevegelsen ble grunnlagt av tyskeren Oskar Ernst Bernhardt, som hevdet å være Menneskesønnen, det vil si legemliggjørelsen av Guds vilje, og forutbestemt til allvitenhet. Han tok navnet Abd-ru-shin (persisk for 'sønn, arbeider og lysets tjener') og i årene 1923–1938 skrev han de 168 essayene som senere ble satt sammen og publisert som trebindsverket Im Lichte Der Wahrheit: Gralsbotschaft (engelsk tittel In the Light of Truth: The Grail Message). Verket er oversatt til 22 språk.

Lære og praksis

Læren er en gnostisk inspirert kosmologi, karakterisert ved en serie nedadstigende himmelske sfærer. Grensen der den guddommelige verden går over i den skapte verden, kalte Bernhardt Den hellige gral eller Gralsborgen. Dette kosmiske punkt var kilden til hans kunnskap.

Bevegelsen har en ritualisert gudstjeneste med alter med en skål som symbol på Den hellige gral, faste bønner og lesning av Bernhardts skrifter, videre sakramenter og årsfester. Hovedfest er Den hellige dues fest, 30. mai.

Organisasjon

Gralbevegelsen har nasjonale foreninger i over 40 land, og oppgir å ha 40 000 initierte følgere. Hovedkvarteret ligger i Østerrike. Bevegelsen består av et løst nettverk av uavhengige sentre og småforlag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg