Gralbevegelsen, europeisk esoterisk bevegelse, grunnlagt av tyskeren Oskar Ernst Bernhardt (1875–1941), som hevdet å være Menneskesønnen, dvs. legemliggjørelsen av Guds vilje, og forutbestemt til allvitenhet. Han tok navnet Abd-ru-shin (persisk 'sønn, arbeider og lysets tjener') og i årene 1923–37 skrev han de 168 essayene som senere ble satt sammen og publisert som trebindsverket Im Lichte Der Wahrheit: Gralsbotschaft (engelsk tittel, In the Light of Truth: The Grail Message). Verket er (2005) oversatt til 15 språk og er solgt i over én million eksemplarer. Læren er en gnostisk inspirert kosmologi, karakterisert ved en serie nedadstigende himmelske sfærer. Grensen der den guddommelige verden går over i den skapte verden, kalte han Den hellige gral eller Gralsborgen. Dette kosmiske punkt var kilden til hans kunnskap.

Bevegelsen har en ritualisert gudstjeneste med alter (med en skål som symbol på Den hellige gral), faste bønner og lesning av Bernhardts skrifter, videre sakramenter og årsfester. Hovedfest er Den hellige dues fest, 30. mai.

Tilhengerne av gralbevegelsen (anslagsvis 23 000 på verdensbasis i 2005) danner ingen organisasjon, men inngår i et løst nettverk av sentre og småforlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.