gralbevegelsen

Gralbevegelsen er en europeisk esoterisk bevegelse.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk The Grail Movement

Bakgrunn

Gralbevegelsen ble grunnlagt av tyskeren Oskar Ernst Bernhardt (1875–1941), som hevdet å være Menneskesønnen, det vil si legemliggjørelsen av Guds vilje, og forutbestemt til allvitenhet. Han tok navnet Abd-ru-shin (persisk 'sønn, arbeider og lysets tjener') og i årene 1923–37 skrev han de 168 essayene som senere ble satt sammen og publisert som trebindsverket Im Lichte Der Wahrheit: Gralsbotschaft (engelsk tittel, In the Light of Truth: The Grail Message). Verket er oversatt til 15 språk og er solgt i over én million eksemplarer (2005).

Lære og praksis

Læren er en gnostisk inspirert kosmologi, karakterisert ved en serie nedadstigende himmelske sfærer. Grensen der den guddommelige verden går over i den skapte verden, kalte Bernhardt Den hellige gral eller Gralsborgen. Dette kosmiske punkt var kilden til hans kunnskap.

Bevegelsen har en ritualisert gudstjeneste med alter med en skål som symbol på Den hellige gral, faste bønner og lesning av Bernhardts skrifter, videre sakramenter og årsfester. Hovedfest er Den hellige dues fest, 30. mai.

Gralbevegelsen hadde i 2005 anslagsvis 23 000 tilhengere. De danner ingen organisasjon, men inngår i et løst nettverk av sentre og småforlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg