Menneskesønnen er en betegnelse som Jesus ifølge den evangeliske overlevering har brukt om seg selv, mens han aldri blir tiltalt eller omtalt av andre under denne betegnelse. Til grunn ligger hebraisk Ben adam eller arameisk bar 'nascha, som rett og slett betyr «mennesket».

Vi vet ikke hvorfor Jesus har valgt betegnelsen Menneskesønnen, selv om noen steder i evangeliene (Matt 26,64 o.a.) henspiller på Dan 7,13, hvor Menneskesønnen er en skikkelse som skal komme og hjelpe «Den høyestes hellige» (v. 22, trolig Israelsfolket) til sin rett mot deres undertrykkere. En utbredt oppfatning er at Menneskesønnen i senjødisk apokalyptikk var betegnelse på en slags himmelsk Messias, som skulle åpenbares ved verdens ende og dømme levende og døde. Men utenom Billedtalene i 1 Henok 37–71, som antagelig er skrevet etter Jesu tid, er tittelen helt ukjent. Intet tyder på at Jesus har overtatt en messiansk tittel (se Matt 16,13).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. juli skrev Sverre Olav Lundal

Det står i slutten av artikkelen: Intet tyder på at Jesus har overtatt en messiansk tittel. Det blir vist til Matteus 16,13. Der står det: Då Jesus kom til bygdene ved Cæsarea Filippi, spurde han læresveinane sine: «Kven seier folk at Menneskesonen er? I vers 16 seier Peter: «Du er Messias, den levande Guds Son.» Og Jesus svarar: «Sæl er du, Simon, son til Jona. For dette har ikkje kjøt og blod openberra for deg, men Far min i himmelen.» Korleis skal så dette forståast i lys av siste setning i artikkelen?

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.