esoterisme

Artikkelstart

Esoterisme er en religiøs lære som er forbeholdt en utvalgt krets.

Faktaboks

Uttale
esoterˈisme
Etymologi
fra gresk ‘det indre’

Begrepet ble opprinnelig brukt i Den greske antikken om mysteriereligionenes former for dyrkelse (kult) som skulle holdes hemmelig for uinnvidde.

Esoteriske læresystemer blir ofte uttrykt i bilder eller koder som ikke kan forstås av andre enn dem som er spesielt utvalgt. I Europa går det en esoterisk tradisjon fra gnostisismen og de hermetiske skriftene over katarene og kabbala, til alkymister og spiritister.

I moderne tid brukes begrepet i ulike sammenhenger. I antroposofi og teosofi blir enhver streben mot en indre, åndelig forståelse ofte kalt for esoterisk, og antroposofer og teosofer skiller på den måten mellom en esoterisk kristendom (der de gjenfinner sin egen lære) og en eksoterisk ('ytre') kristendom (kirkenes lære). Begrepet blir også brukt mer eller mindre synonymt med okkultisme og omfatter da ulike former for magi.

I New Age-tenkning har esoterisme i noe mindre grad preg av hemmelig lære. Typisk for moderne esoterisme er en oppfatning av verden som en enhetlig, åndelig energi. Mennesket er en del av dette kosmos og tenkes ofte å ha et astrallegeme i tillegg til det grove, fysiske legemet og det rent åndelige. Astrallegemet er omgitt av en aura som kan fornemmes av enkelte mennesker med en særlig utviklet bevissthet. Forestillinger om karma og gjenfødelse er også viktige. Frihet fra karma er kun mulig gjennom bevissthetsutvidelse som resulterer i en ny og dypere intuitiv innsikt. Ulike former for meditasjon spiller i denne sammenhengen en sentral rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg