iglo

Iglo

Tre tegninger av en iglo. A) Tverrsnitt av oppholdsdelen. B) Eksteriør, med inngangspartiet foran. C) Lengdesnitt som viser hvordan inngangspartiet ligger lavere enn oppholdsrommet for å hindre den kalde luften i å trenge inn. Ventilasjon foregår gjennom en ljore i taket. Inne i en snøhule kan man selv i kaldt vær ha varmegrader når åpningen lages på denne måten.

Av /Store norske leksikon ※.
Iglo

Iglo. Foto som viser hvordan igloer er bygd opp. De store snøblokkene legges gradvis oppover og innover mot midten. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Iglo er et inuitt ord for vinterbolig. Den er bygd av snøblokker som legges i spiral og skråner innover slik at det ferdige huset har form av en komplett halvkule (kuppel), konstruert som en såkalt ekte bue eller hvelving – et avansert bygningsteknisk prinsipp. Alle snøblokkene kuttes innenfor sirkelen avtegnet på forhånd, skjæres til med en snøkniv av ben og legges på innenfra. Siste blokk settes i fra utsiden, midt i kuppelen.

Faktaboks

Uttale
ˈigloo

Igloen brukes for eksempel av netsilik-inuitene i hele vintersesongen mens pustehullfangsten på sel pågår. Dette huset er stort og forseggjort, med lagerrom og gang/vindtunnel. Oppholdsrommet kunne være over tre meter høyt og fem meter i diameter. Langt mindre og enklere igloer ble brukt under jaktekspedisjoner og på reiser. Disse var ikke mer enn 1,5 meter høye og litt over to meter i diameter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg