anorakk

Mann i klassisk, rød anorakk.

Anorakk
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Anorakk er en hoftelang, impregnert vindjakke med halsåpning og fastsydd hette. Ermene omslutter håndleddene og både hette og liv kan som regel snøres sammen.

Faktaboks

Uttale
anorˈakk

Anorakken er opprinnelig et inuitisk klesplagg og ble i sine tidligste former laget av pelsverk, da gjerne selskinn. Ordet anorakk er også inuitisk og settes i forbindelse med anore, 'vind', men også angulaq, 'tygd fugleskinn'. For å oppnå vannbestandige kvaliteter ble den inuitiske anorakken innsatt med fiskeolje. Hvit anorakk og selskinnsbukser er en del av festdrakten til grønlandske menn.

Dagens anorakk ble lansert under vinter-OL i 1936 og har siden vært assosiert med sportstøy, da kanskje i all hovedsak langrenn. På slutten av 1950-tallet ble den mørkeblå anorakken et populært plagg for politisk oppegående unge. En blå anorakk vitnet om politisk bevissthet, samt en solidaritetsfølelse på tvers av kjønn og alder.

I kombinasjon med jeans ble anorakken nærmest en uniform å regne for en engasjert ungdomsbevegelse som blant annet demonstrerte mot atomvåpen og Vietnamkrigen på 1960-tallet. Anorakken fikk også svært mye oppmerksomhet innen streetwear-bevegelsen på 1990-tallet. I dag lages anorakken gjerne i lette, syntetiske fibre med hel glidelås i front.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg