Qaanaaq er en by og en tidligere kommune på Nordgrønland med et areal på 245 000 kvadratkilometer. Byen Qaanaaq har 635 innbyggere i 2014. Kommunen var avgrenset i nord av Polhavet, i vest av Naresstredet og i sørvest av Melvillebukta, og inngikk i 2009 i storkommunen Qaasuitsup.

Byen Qaanaaq ble grunnlagt som handelsstasjon av Knud Rasmussen 1910. Etter andre verdenskrig anla amerikanerne flybasen Dundas her. Dette gjørde at fangstforholdene ble forringet, og Thule ble i 1953 flyttet til utløpet av Inglefield bukt lenger nord. En langvarig rettssak mot den danske stat endte i 2003 med at Thule-inuittene ikke fikk erstatning for flyttingen. Heller ikke erstatningskrav som ble reist da et amerikansk fly, lastet med hydrogenbomber, styrtet ved basen i 1968, vant fram. Thule Air Base (grønlandsk Pituffik) er fortsatt en viktig amerikansk militærbase.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg