Fjellmyrløper, fugleart i snipefamilien. En av våre minste vadefugler. Det lange nebbet er litt avflatet («bredt») og noe nedbøyd mot spissen. Brunspraglet overside, hode og bryst med hvit buk; minner om en liten bekkasin. Bena er nokså korte.

Fjellmyrløperen hekker med sikkerhet bare i fjelltrakter fra Hardangervidda til indre Sør-Trøndelag, gjennom Nord-Sverige, Sør-Varanger og Nord-Finland til Kolahalvøya. Østover gjennom deler av Sibir finnes antagelig spredte og fåtallige forekomster. På 1800-tallet var den langt mer vanlig i sørnorske høyfjell, men i de siste år har bestanden igjen økt noe.

Har i hekketiden tilhold på våte hengemyrer.

Legger fire egg i juni, rugetid 21 døgn.

Trekkfugl.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. februar 2009 skrev Stein Ø. Nilsen

Denne arten hekker forholdsvis vanlig i små og store våtmyrer i Kautokeino og Karasjok kommuner. To ringmerkede fugler funnet på reir i Kautokeino viser at vår bestand av arten passerer våtmarksområdet Sivash i Ukraina på trekket, de overvintrer i Persiske gulf og langs kysten av Afrika. Norge har et betydelig internasjonalt ansvar for arten. De sibirske fuglene er av en annen underart enn våre fugler, og overvintrer i Asia.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.