fettherding

Fettherding, den viktigste behandlingsprosess for omdanning av fete oljer til faste fettstoffer, som kan danne basis for produksjon av margarin og annet spisefett. I tillegg til at fettet bringes over fra flytende til fast form, økes stabiliteten mot oksidasjon. Råvaren kan være av animalsk, marin eller vegetabilsk opprinnelse.

Faktaboks

Også kjent som

herding, fetthydrering og fetthydrogenering

Framstilling

Etter en grundig renseprosess, behandles oljene med hydrogen ved 2–5 bar trykk og opptil ca. 200 °C, i nærvær av en katalysator, vanligvis finfordelt nikkel. Dermed avmettes de umettede fettsyrene i oljen. Prosessen kan styres ved å endre hydrogentrykk, temperatur eller behandlingstid, slik at produktet får de ønskede egenskaper.

De-No-Fa i Fredrikstad begynte med hydrogenering av fett 1912, og dette har i Norge vært en betydelig industri, basert på fiske- og soyaolje. Fettfabrikken ble imidlertid lagt ned ved utgangen av 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg