Fettherding, fetthydrering eller fetthydrogenering, den viktigste behandlingsprosess for omdanning av fete oljer til faste fettstoffer, som kan danne basis for produksjon av margarin og annet spisefett. I tillegg til at fettet bringes over fra flytende til fast form, økes stabiliteten mot oksidasjon. Råvaren kan være av animalsk, marin eller vegetabilsk opprinnelse (se fett).

Etter en grundig renseprosess, behandles oljene med hydrogen ved 2–5 bar trykk og opptil ca. 200 °C, i nærvær av en katalysator, vanligvis finfordelt nikkel. Dermed avmettes de umettede fettsyrene i oljen. Prosessen kan styres ved å endre hydrogentrykk, temperatur eller behandlingstid, slik at produktet får de ønskede egenskaper.

De-No-Fa i Fredrikstad begynte med hydrogenering av fett 1912, og dette har i Norge vært en betydelig industri, basert på fiske- og soyaolje. Fettfabrikken ble imidlertid lagt ned ved utgangen av 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.