fettherding

Artikkelstart

Fettherding er den viktigste behandlingsprosess for omdanning av ulike matoljer til faste fettstoffer, som kan danne basis for produksjon av margarin og annet spisefett. I tillegg til at fettet omdannes fra flytende til fast form, øker også stabiliteten mot oksidasjon. Matoljen kan være av animalsk, marin eller vegetabilsk opprinnelse, nå brukes hovedsakelig vegetabilske oljer (planteoljer).

Faktaboks

Også kjent som

herding, fetthydrering og fetthydrogenering

Framstilling

Etter en grundig renseprosess, behandles oljene med hydrogen ved 2–5 bar trykk og opptil ca. 200 °C, sammen med en katalysator, vanligvis finfordelt nikkel. Dermed omdannes de umettede fettsyrene i oljen til mettede fettsyrer. Prosessen kan styres ved å endre hydrogentrykk, temperatur eller behandlingstid, slik at produktet får de ønskede egenskapene.

I hydrogeneringsprosessen kan også noen umetta fettsyrer gå over fra sin naturlige form til trans -fettsyrer, men herda fett og matvarer som inneholder herda fett som selges i Norge er i praksis fritt for transfett. Det har vært tilfeller der importerte matvarer har inneholdt noe transfett.

De-No-Fa i Fredrikstad begynte med hydrogenering av fett 1912, og dette har i Norge vært en betydelig industri, basert på fiske- og soyaolje. Fettfabrikken ble imidlertid lagt ned ved utgangen av 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg