fettherding

Fettherding, den viktigste behandlingsprosess for omdanning av fete oljer til faste fettstoffer, som kan danne basis for produksjon av margarin og annet spisefett. I tillegg til at fettet bringes over fra flytende til fast form, økes stabiliteten mot oksidasjon. Råvaren kan være av animalsk, marin eller vegetabilsk opprinnelse.

Faktaboks

også kjent som:

herding, fetthydrering og fetthydrogenering

Framstilling

Etter en grundig renseprosess, behandles oljene med hydrogen ved 2–5 bar trykk og opptil ca. 200 °C, i nærvær av en katalysator, vanligvis finfordelt nikkel. Dermed avmettes de umettede fettsyrene i oljen. Prosessen kan styres ved å endre hydrogentrykk, temperatur eller behandlingstid, slik at produktet får de ønskede egenskaper.

De-No-Fa i Fredrikstad begynte med hydrogenering av fett 1912, og dette har i Norge vært en betydelig industri, basert på fiske- og soyaolje. Fettfabrikken ble imidlertid lagt ned ved utgangen av 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg