Stearinsyre er en av de viktigste fettsyrene. Den er en mettet, enprotisk syre med kjemisk formel CH3(CH2)16COOH.

Stearinsyre danner fettglinsende krystallskjell som smelter ved 69 °C. Glyserolesteren, stearin, utgjør en større eller mindre del av alle faste og flytende fettarter.

Natriumsaltet av stearinsyre er en bestanddel av vanlig såpe. Stearinsyre har dessuten en lang rekke tekniske anvendelser, blant annet til fremstilling av forskjellige stearater, i smøremidler og i farmasøytiske og kosmetiske preparater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.