Platon og Aristoteles, utsnitt av Rafaels store freske Skolen i Athen i Vatikanet.

Epistemologi er et vanlig alternativt navn for erkjennelsesteori, og som blir brukt stadig oftere blant annet fordi det klinger bedre med det internasjonale engelske ordet for dette fagområdet, epistemology. I filosofien betegner ordet epistemologi en lære eller teori om erkjennelse, begrunnelse og kunnskap, og tar for seg spørsmål knyttet til hvordan vi etablerer og får kunnskap, innsikt og erkjennelse, både om oss selv, om andre og om verden rundt oss.

Bakgrunn

Selve ordet epistemologi stammer etymologisk sett fra antikk gresk og er konstruert av de to ordene epistêmê og logos, som gjerne oversettes med henholdsvis kunnskap, innsikt og erkjennelse og teorien om, forklaringen av eller læren om. Betegnelsen går like tilbake til den greske filosofen Platon som i dialogen Theaetitos gjennomførte en undersøkelse av begrepet epistêmê og hva som skal til for å oppnå innsikt og erkjennelse. Epistemologi er derfor allerede i ordet definert som en lære eller teori om kunnskap, erkjennelse og innsikt.

Ulike filosofer har definert området forskjellig, men generelt kan vi si at epistemologien reiser spørsmål ved hva kunnskap er, hvordan kan vi oppnå den og hva som er kunnskapens kilder. Man spør seg også gjerne om hva det er vi kan ha kunnskap om og om vi i det hele tatt er i stand til å få sikker kunnskap. I tillegg reises det gjerne spørsmål om hvorvidt kunnskap er objektivt, samt ved forutsetninger, betingelser og grunnlaget for erkjennelse. Et annet spørsmål er ved kunnskapens verdi eller funksjon.

Sentralt i diskusjonene er gjerne begreper så som sannhet, begrunnelse, kunnskap, pålitelighet, objektivitet, epistemisk dyd og epistemisk verdi.

Sentrale emner og tema i epistemologien er persepsjon, fornuft og a priori kunnskap, introspeksjon, hukommelse, vitenskapelig kunnskap og ulike former for delt eller sosial kunnskap. Andre tema kan være spørsmål knyttet til verdien av erkjennelse og kunnskap, eller andre etiske spørsmål knyttet til erkjennelse og kunnskap så som epistemisk urett.

Noen viktige posisjoner i feltet er realisme, anti-realisme, idealisme, empirisme, rasjonalisme, kritisk realisme, transcendentalisme, objektivisme, skeptisisme, pragmatisme og standpunktsteori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg