Epistemisk urett eller urettferdighet er et begrep som er introdusert og utviklet innen feministisk epistemologi og -vitenskapsfilosofi. Det er ment å skulle fange inn en type urett eller onde som kan tilfalle individer i egenskap av å være bærere av kunnskap eller innsikt.

Faktaboks

Også kjent som

epistemisk urettferdighet

Miranda Frickers argumentasjon

I den britiske filosofen Miranda Frickers bok Epistemic Injustice: Power and the Ethics of Knowing undersøkes dette begrepet nærmere ved nærstudier av to slike former for urett: nemlig en urett knyttet til ens status som bærer av vitnesbyrd eller overbringer av kunnskap, samt det hun kaller hermeneutisk urett.

Den første typen urett dukker opp når fordommer gjør at man ikke er villig til å tilkjennegi nok vekt til en persons bidrag eller vitnesbyrd, som for eksempel om ens fordommer gjør at en ikke klarer å lytte til kvinnelige kollegaer.

Den andre typen urett opptrer når våre felles fortolkningsmessige ressurser er årsak til at noen grupper får problemer med å forstå og få innsikt i sine egne sosiale erfaringer. Et eksempel på det siste er at de rådende fortolkningsmessige ressursene i samfunn der kvinners rettigheter og status står svakt, bidrar ytterligere til at kvinnene i dette samfunnet ikke ser eller forstår det kvinnefiendtlige og undertrykkende ved de sosiale erfaringene en gjør seg som kvinne i dette samfunnet.

Begge disse formene for epistemisk urettferdighet eller urett er ment å skulle bidra til økt forståelse av de sosiale aspektene ved erkjennelsesteori og, som sådan, inngå som sentrale begreper i både sosial epistemologi og feministisk epistemologi og -vitenskapsfilosofi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fricker, M., Epistemic Injustice: Power and the Ethics of Knowing.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg