a priori

A priori er en betegnelse som i dag benyttes for de påstander hvor det ikke kreves empirisk erfaring for å kunne slå fast om de er sanne eller ikke. Man må for eksempel lene seg på erfaring – enten egen eller andres – for å kunne slå fast hvorvidt det er snø på toppen av Tromsdalstinden i dag, eller at røyking fører til lungekreft.

Faktaboks

uttale:
a priˈori
etymologi:
latin, ‘fra det som er forut’

Erfaring trenger vi derimot ikke støtte oss til for å slå fast at en ungkar må være ugift, at 5 + 7 = 12, eller at enten så er månen en ost eller så er den det ikke. Vi kan kanskje bruke erfaring for å avdekke slike ting, men de er a priori i den forstand at vi ikke trenger å ty til erfaring for å avdekke dem.

Følgelig er dette en epistemologisk måte å kategorisere ulike grupper av påstander på, siden de blir gruppert sammen som a priori utifra hvordan en kan gå frem for å få kunnskap om dem. De påstander som det faktisk kreves empirisk erfaring for å avdekke sannheten av kaller vi derimot a posteriori sannheter.

Begrepsparet går like tilbake til Aristoteles og hans verker, der bøkene Analytica Apriora (den første analysen)og Analytica Aposteriori (den neste analysen) tok for seg henholdsvis to måter en kan føre en vitenskapelig undersøkelse på: deduktivt, fra årsaken og uten å lene seg på erfaring, eller induktivt, fra virkningen og med utgangspunkt i erfaring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Amund Børdahl

Det er fortsatt ikke slik - selv om en tidligere kommentar saken anrørende er fjernet - at titlene på de aristoteliske analytikkene har noe som helst med de omtalte begreper å bestille. "Analytica Aposteriori" er dertil meningsløs latin.

svarte Heine Holmen

Hei og takk for kommentar. Tror det har sneket seg inn feil her, ja, men jeg skal få undersøkt saken og evt. rettet opp mulige feil.

svarte Amund Børdahl

Ok! Jeg var nettopp inne på artikkelen "a posteriori" i samme ærend; når jeg i advokattone antyder ovenfor at "en tidligere kommentar saken anrørende er fjernet," er det nok jeg som blander sammen de to artiklene, kommentaren var til den andre ("a posteriori"). Vennlig hilsen ds.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg