hybridfrosk

Artikkelstart

Hybridfrosk, også kalt spiselig frosk, er en art av amfibier i familien ekte frosker.

Faktaboks

Også kjent som

Hybrid (klepton) av Pelophylax lessonae og Pelophylax ridibundus, tidligere kalt Rana esculenta.

Hybridfrosken er en kraftig frosk, 6–10 cm lang, og utpreget grønn med mørke flekker.

Utbredelse

Finnes i hele Mellom-Europa fra Frankrike til områdene rundt Moskva. I nord forekommer den i deler av Danmark og Sør-Sverige.

I Norge finnes hybridfrosk sammen med damfrosk på Finnøy, Rogaland, som følge av en introduksjon av grønne frosker fra Polen i 2003.

Mat

Frosken er særlig tidligere mye brukt som menneskeføde i sørlige deler av utbredelsesområdet.

Hybrid

Hybridfrosk er oppstått som en krysning mellom de to artene damfrosk og latterfrosk. De har dermed kromosomsett fra begge. Men gjennom en spesiell prosess for dannelse av kjønnsceller hvor den kvitter seg med kromosomsettet fra én av artene, for eksempel damfrosk, kan den ved å pare seg med en damfrosk produsere hybridfrosk-avkom. På denne måten “stjeler” den kromosomer fra de andre artene for å få frem avkom av sin egen art.

Hybridfrosk er dermed ikke en ekte biologisk art og betegnes en “klepton”. Hybridfrosken kan imidlertid også danne diploide kjønnsceller og pare seg med andre hybridfrosker; dette vil gi levedyktig, triploid avkom som igjen kan pare seg med hybridfrosker.

I disse tilfellene opptrer ikke hybridfrosken som en klepton. De ulike formeringsmåtene fordeler seg ujevnt i utbredelsesområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg