Sjøorre. To hannfugler i Murmansk-området, Russland av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

sjøorre

Sjøorre. Hunnfugl som spiser en ferskvannsmusling i Lancashire, Storbritannia om vinteren.
Sjøorre
Av /Shutterstock.

Sjøorre er en fugleart i andefamilien. Den er Norges største dykkand etter ærfugl, med en vekt på 1300–1700 gram.

Faktaboks

også kjent som:
Melanitta fusca

Utseende

Hannen er svart, hunnen brun, og begge har et hvitt vingespeil. Hannen har en liten, hvit flekk rundt øyet, mens hunnen har to større, lyse flekker på hver side av hodet.

Utbredelse og levevis

Melanitta fusca, sjøorre. Foto fra: Egense, Danmark

Sjøorre hekker i nordlige områder rundt hele Arktis. I Norge lever den i sørlige høyfjellsområder, og nordpå også langs kysten.

Reiret plasseres godt skjult i en grop på bakken, som oftest nær vann. Det består av plantedeler og fôres med dun. De 5–9 kremgule eggene ruges av hunnen i 27–28 dager. Ungene passes av hunnen og blir flygedyktige etter 6–7 uker.

Sjøorre er for det meste en standfugl, men nordlige bestander trekker noe sørover i vinterhalvåret. En del sjøorrer trekker til kysten av Vest-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg