Havelle, hann i vinterdrakt. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

havelle

Havelle, hann i hekkedrakt i Arkhangelsk fylke, Russland.
Havelle
Av /Shutterstock.

Havelle, hunn i vinterdrakt. Foto fra: Rødvig Havn, Danmark

Artikkelstart

Havelle er en fugleart i andefamilien. Den er en liten and, cirka 0,5–1 kilo, i gruppen dykkender. Fuglene kjennetegnes av at fjærdrakten har tydelige felter i svart, hvitt, brunt og grått, mens hannen har to sterkt forlengede midtre halefjær.

Faktaboks

Også kjent som
Clangula hyemalis, isand

Havelle har flere eiendommelige dialektnavn i Norge, blant annet angletaske og onglefil i ytre Sogn, flossaue i Vest-Agder og saueflåer ved Larvik.

Utbredelse

Arten har en utpreget sirkumpolar utbredelse langt mot nord. I Norge hekker den ved fjellvann i Nord-Norge, og i fjellene i Sør-Norge mer spredt. Arten hekker ikke lenger sør i Europa enn på Hardangervidda. Havellen overvintrer flokkevis langs hele norskekysten, noe som tidligere skjedde i stort antall. Vinterflokker av havelle har imidlertid blitt sterkt redusert siden 1950-årene, blant annet som følge av oljesøl.

Levevis

Havelle, hunn (i hekkedrakt) med unger i Sibir, Russland.
Havelle
Av /Shutterstock.

Reiret plasseres på bakken nær ferskvann og fôres med mørke dun. De 5–9 grågrønne eggene ruges i 24–29 dager, og ungene forlater reiret sammen med hunnen så snart de er tørre. Praktdrakten er ikke ferdig utviklet før omkring nyttår (se gressender). Hannene har et karakteristisk nasalrop: a-o-ve.

Jakt i Norge

Jakt på havelle er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg