Stellerand
Stellerand (hann) i hekkeområde i Alaska.
Stellerand
Av /Shutterstock.

Stellerand er en fugleart i andefamilien som hekker helt nord i Russland og i Alaska. I Europa er stellerand sjelden, men i vinterhalvåret påtreffes den på faste overvintringsområder i østlige deler av Østersjøen og i Finnmark.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Polysticta stelleri
Beskrevet av
(Pallas, 1769)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Beskrivelse

Stellerand tilhører gruppen dykkender. Ved første øyekast kan stelleranda ligne på en ærfugl eller en praktærfugl, men den er betydelig mindre. Hannen er svært karakteristisk med hvitt hode, lys underside og hvite kroppssider. Den lyse undersiden har et brunoransje anstrøk som er mest fremtredende i brystet. Strupen, nakken, ryggen, under- og overgump og stjerten er svart. Grønne felt bak på issen er også artstypisk. Nebbet er langt, bredt og blågrått.

I flukt er den lyse overvingen med svarte vingespisser iøynefallende. Et svart bånd bak på vingen er også tydelig når den flyr.

Hunnen er nokså ensfarget mørk brun og kan minne om hunnen til ærfugl. Den er imidlertid vesentlig mindre, har flat isse og også en helt annen nebbprofil. Vingespeilet er blått med bred hvit bord på begge sider.

I flukt er den lyse undersiden av vingen, i kontrast til den ellers mørkt brune fjærdrakten, også lettkjennelig.

Utbredelse

I hekkesesongen har stellerand tilhold på den arktiske tundraen nord i Alaska og i Russland fra fastlandet ved Novaja Semlja og helt øst til Beringstredet. Om vinteren trekker store deler av bestanden til områder i Beringhavet eller til nordlige deler av Stillehavet.

Næring

Stellerand driver gjerne næringssøk på grunt vann i fjæresonen. Dietten består i hovedsak av bunnlevende virvelløse dyr som børstemark, krepsdyr, snegler og muslinger.

Forekomst i Norge

I vinterhalvåret samles flere hundre stellerender på faste overvintringsområder i Varangerfjorden i Øst-Finnmark. Mindre flokker påtreffes også lenger vest på Varangerhalvøya samt i Nordland og i Troms.

Fra Trøndelag og sørover foreligger det også en god del funn av stellerand, men dette gjelder i hovedsak enkeltindivider. Med stor sannsynlighet er dette individer som vender tilbake til samme lokalitet år etter år. Slike enkeltindivider blir gjerne registrert i flokker med ærfugl.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

stellerand
Polysticta stelleri
Artsdatabanken-ID
3529
GBIF-ID
5232431

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg