dvergkrokodille av G Drange/Biopix. CC BY NC 3.0

Dvergkrokodille, Osteolaemus tetraspis, reptilart i familien ekte krokodiller. Den er meget liten, inntil 1,9 m lang og er sterkt pansret. Den har en vid utbredelse i regnskogsområder i Vest og Sentral Afrika, der det finnes to underarter. Bestanden er ikke umiddelbart truet av utryddelse.

Dvergkrokodillen blir inntil 1,8-1,9 m lang. Voksne dyr har en jevnt mørk farge. Øynene har brun iris. Buken er gulaktig med mange svarte flekker. Yngre eksemplarer er lysere brun, med bånd på kropp og hale og gult mønster på hodet. Snuten er kort og avrundet. Den er kraftig pansret på nakke, rygg og hale, og også på buken. To underarter er beskrevet.

Arten har tilhold i regnskog, der den lever i sumper, dammer og stilleflytende elver. Den er en svært tilpasningsdyktig og tilbringer mye av dagen i huler den selv har gravd. Disse er ofte delvis under vann, ofte med åpningen under vannflaten.

Dvergkrokodillen har en vid utbredelse i Vest og Sentral Afrika, ofte i de samme områdene som panserkrokodillen.

Arten står ikke i umiddelbar fare for å dø ut. Bestanden er estimert til 25 000 - 100 000 individer. I enkelte områder har populasjonene gått sterkt tilbake mens den ennå er vanlig i andre områder. Spesielt i Gambia og Liberia er den nesten utryddet. Den har blitt jaktet ganske sterkt for kjøttet, men også for skinnet, selv om det er av dårlig kvalitet. I dag er den vernet, men dette vernet er dårlig håndhevet. Enkelte bestander er truet av habitatødeleggelse. Arten reproduserer vellykket i fangenskap, men det har ikke vært noe farming av dvergkrokodiller. Det foreligger heller ingen program for utsetting i områder med reduserte bestander.

Den søker etter mat nær vann eller av og til litt lengre inn i skogen. Menyen består av fisk, amfibier, krepsdyr og trolig virvelløse dyr fanget på land. I tørketiden blir matinntaket redusert. Bestanden i Kongo spiser mest fisk i regntiden og mest krepsdyr i tørketiden.

Dvergkrokodillen danner ikke grupper, men opptrer enkeltvis. I mai-juni, når regntiden starter, begynner byggingen av reirhaug. Arten legger 10 (20) egg, som klekkes etter 85-105 dager. Ved klekkingen er ungene 28 cm lange. Hunnen vokter reiret og ungene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.