dipenten
Molekylmodell av dipenten. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
dipenten
Lisens: CC BY SA 3.0
dipenten
Strukturformel for dipenten
dipenten
Lisens: CC BY SA 3.0

Dipenten er en kjemisk forbindelse av karbon og hydrogen. Forbindelsen er en fargeløs væske med behagelig sitronlignende lukt og kokepunkt 175 °C. Den er blandbar med alkohol, men uløselig i vann.

Faktaboks

Uttale
dipentˈen

Kjemisk sett er dipenten en umettet syklisk forbindelse med kjemisk formel C10H16. Dipenten er optisk inaktiv limonen, en racemisk blanding av d- og l-limonen.

Dipenten er et terpen og er meget utbredt i planteriket, særlig i bartrær, og finnes derfor rikelig i terpentinolje. Handelsvaren inneholder foruten dipenten også andre terpener og beslektede produkter. Dipenten fremstilles fra forskjellige eteriske oljer, ved destillasjon av terpentinolje og som biprodukt ved syntese av kamfer. Dipenten brukes blant annet som løsemiddel for harpikser, gummi, maling og lakker, og i trykksverte.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dipenten
Systematisk navn
(RS)-1-metyl-4-prop-1-en-2-ylsykloheksen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg