Terpentinolje er en fargeløs, tyntflytende eterisk olje med en karakteristisk lukt. Det finnes ulike typer terpentinolje, avhengig av faktorer som råstoff, fremstillingsland og lignende. Noen eksempler er fransk terpentin, balsamterpentin og sulfatterpentin.

Faktaboks

Uttale
terpentˈinolje

Kjemisk sammensetning, egenskaper

Terpentinolje er en væske med densitet 0,86–0,87 g/cm3 og kokepunkt 155–165 °C. Forbindelsen er nesten uløselig i vann. Hovedbestanddelen i terpentinolje er den kjemiske forbindelsen pinen.

Fremstilling

Terpentinolje fås tradisjonelt ved vanndampdestillasjon av terpentin, men er i dag for det meste et biprodukt fra celluloseproduksjon ved sulfatmetoden (sulfatterpentin).

Anvendelse

Terpentinolje brukes som råmateriale for fremstilling av syntetiske aromastoffer og lim, og som løsemiddel i kunstnerfarger og fernisser. Terpentinolje er som løsemiddel i stor grad erstattet av malerterpentin (mineralterpentin), som er en mineraloljefraksjon (se white spirit).

Helsefare

Som andre organiske løsemidler er terpentinolje skadelig ved innånding og kan gi hudreaksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg