Faktaboks

Ada Lovelace

Lady Augusta Ada Byron King, grevinne av Lovelace

Uttale
lˈʌvleis
Født
10. desember 1815, London, England
Død
27. november 1852, Marylebone, London, England
Ada King, grevinnen av Lovelace
Av /Science & Society Picture Library.

Ada Lovelace, britisk matematiker og databehandlingspionér. Hun skrev maskininstruksjoner til Charles Babbages The Analytical Engine, en mekanisk datamaskin. Denne maskinen ble aldri ferdigstilt, men instruksjonene hun skrev gjør at hun av mange anerkjennes som historiens første dataprogrammerer.

Programmeringsspråket Ada er oppkalt etter henne. Ada Lovelace-dagen er en årlig merkedag som har som mål å sette søkelyset på kvinnelige pionerer innen matematikk, teknologi og realfag.

Lovelace og Babbage forsøkte med The Analytical Engine å konstruere en mekanisk, ikke-elektronisk datamaskin. Prinsippene for den logiske oppbyggingen av maskinen svarer til mye av det som er grunnlaget for dagens elektroniske datamaskiner. Lovelace arbeidet først og fremst med prinsipper for det vi i dag kaller programmering, blant annet for beregningen av de bernoulliske tall.

Hun forutså også mulighetene for ikke bare å bruke maskinen som et matematisk verktøy, men også til å håndtere en lang rekke forskjellige symboler og dermed utføre de mange oppgavene vi forbinder med datamaskiner i dag. Lovelace jobbet også sammen Babbage på hans oppfinnelse The Difference Engine, en mekanisk automatisk kalkulator.

Lovelace var datter av dikteren lord Byron og Annabella Milbanke Byron. De ble lovlig separert to måneder etter Adas fødsel. Hun hadde aldri personlig kontakt med faren. Hun utdannet seg til matematiker gjennom privattimer hos Augustus De Morgan, den første professoren i matematikk ved universitetet i London. Lovelace giftet seg med baronen William King i 1835, og da han ble jarl i 1838, fikk hun tittelen «grevinne av Lovelace».

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg