Fredrik Rosing Bull var en norsk ingeniør og pioner innen hullkort-datateknikken. 

I Norge hadde amerikaneren Herman Holleriths tabulerings- og sorteringsmaskiner blitt brukt til folketellinger og andre krevende databehandlingsoppgaver siden slutten av 1890-årene. Storebrand Forsikringsselskap ønsket seg en liknende maskin som kunne bistå i utregningnen av selskapets årlige risikostatistikk, noe som var en svært omfattende oppgave.  

Frederik Rosing Bull arbeidet som ingeniør i Storebrand, og i 1917 ble han sendt til Sverige for å studere bruken av en slik amerikansk hullkortmaskin. I løpet av besøket ble Bull overbevist om at han kunne konstruere en bedre maskin enn Holleriths. 

To år senere tok Bull ut patentbrev på «en automatisk registreringsmaskin for statistikk og lignende øyemed», og i 1921 hadde Bull en fungerende maskin klar som ble tatt i bruk av Storebrand. 

I 1921 inngikk Bull avtale med konsulent- og ingeniørfirmaet A/S OKA i Kristiania, en bedrift eid av hans skolekamerat Reidar Knutsen, om utvikling, produksjon og markedsføring av maskiner i Skandinavia og Finland. OKA solgte i årene 1922–25 i alt 14 maskiner, hovedsakelig til forsikringsselskaper i Skandinavia. For eksempel erstattet Statistisk Sentralbyrå sin Hollertith-maskin med en forbedret Bull-modell i 1924. Bulls firma var den første virkelige konkurrent til Holleriths hullkortmaskiner. 

Da Bull døde av kreft i 1925, ble firmaet overtatt hans kumpanjong Knut Andreas Knutsen (Reidar Knutsens bror), som flyttet produksjonen først til Sveits og senere til Frankrike. Bulls automatiske statistikkmaskin vakte stor oppsikt på kontormaskinutstillingen i Paris 1930, og dette dannet grunnlaget for etableringen av selskapet Compagnie des Machies BULL (opprinnelig Egli-Bull), som senere skulle bli ett av Europas største IT-selskaper. 

Den Norske Dataforening deler årlig ut Rosing-prisene til særlig fortjenende personer i det norske IT-miljøet. 

  • Haraldsen, Arild (2003). 50 år – og bare begynnelsen: Norsk IT-, tele og Internett-historie gjennom 50 år. Oslo: Cappelen
  • Heide, Lars (1991). "From Invention to Production: The Development of Punced-card Machines by F. R. Bull and K. A. Knutsen 1918 - 1930." Annals of the History of Computing, Vol.13, nr. 3 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.