Charles Babbage

Faktaboks

Charles Babbage
Uttale
bˈæbidʒ
Født
26. september 1791, London
Død
18. oktober 1871, London

Charles Babbage konstruerte den første programstyrte regnemaskinen.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Charles Babbage var en britisk matematiker. I 1828–1839 var han professor i matematikk ved universitetet i Cambridge. Han utgav blant annet flere økonomiske verker, men er særlig kjent for sin regnemaskin, kalt The Analytical Engine.

I 1812 – fortsatt student i Cambridge – var Babbage en av grunnleggerne til Analytical Society som foreslo reformer av engelsk matematikk etter forbilder fra kontinental-Europa.

The Analytical Engine skulle ikke bare kunne utføre enklere aritmetiske utregninger, men også beregne og gi tabellarisk fremstilling av funksjoner i andre områder i matematikken. Ada Lovelace, som hadde vært interessert i maskinen siden 1833, oversatte i 1843 en fransk artikkel om Babbages maskin. Hun tilføyde kommentarer som noen anser som det første computerprogram noensinne.

Maskinen ble aldri ferdigstilt, men en vitenskapelig kommisjon som etter Babbages død fikk i oppdrag å granske hans etterlatte tegninger, kom til det resultat at hans regnemaskin skulle kunne la seg konstruere. I 1989 ble en tilsvarende regnemaskin bygd av en gruppe britiske studenter, med utgangspunkt i Babbages tegninger og teknologien som var kjent på Babbages tid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg